Europese top is voor PSV nog heel ver weg

De teloorgang van het Nederlandse clubvoetbal kreeg gisteravond een passend vervolg in Eindhoven. In een kleurrijk foutenfestival verloor PSV met 1-0 van Glasgow Rangers en daarmee is de club vrijwel zeker uitgeschakeld in de Champions League. In theorie kan PSV dankzij het 1-1 gelijkspel van gisteren tussen Bayern en Valencia zelfs nog groepshoofd worden van groep F, maar Gerets zag de realiteit onder ogen. ,,Het is over en sluiten'', sprak de trainer van PSV na afloop. De ongeslagen koploper van de eredivisie kan zich voortaan op de nationale competitie concentreren.

PSV is bezig aan zijn tweede achtereenvolgende leerjaar en het verjongde elftal hoeft zich volgens de beleidsbepalers nog niet waar te maken op internationaal niveau. De bijna onvermijdelijke uitschakeling in de Champions League was ingecalculeerd door de penningmeester. Mede daarom was manager Arnesen mild gestemd. Hij rekende uit dat PSV ongeveer vijf miljoen gulden misloopt. Hij refereerde aan een mogelijke derde plaats die recht geeft op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Arnesen refereerde verder aan de zeven spelers die wegens blessures of schorsingen niet konden meespelen tegen de Rangers. De meeste bankzitters zijn volgens hem niet goed genoeg voor de Champions League. Hij vergeleek de situatie met FC Barcelona en Manchester United, waar sommige topspelers niet eens een basisplaats kunnen bemachtigen. Het verschil tussen een budget van 70 miljoen en een budget van 200 miljoen, legde Arnesen uit.

Alsof PSV met een bescheiden begroting zou werken. Rosenborg heeft jaarlijks nog geen 15 miljoen te besteden. De Noorse kampioen is wél succesvol in de Champions League. ,,Ja, maar die club heeft niet zoveel geld nodig, omdat elke Noors talent daar gratis wil komen spelen'', zei Arnesen.

De manager sprak over een jonge selectie die een veelbelovende toekomst heeft. De grote vraag is of die toekomst wel bij PSV ligt. Arnesen zal toch ook beseffen dat clubliefde een uitstervend fenomeen is. Door de afschaffing van het transfersysteem zijn talentvolle spelers moeilijk te behouden als zij voor een hoger salaris elders kunnen voetballen. PSV heeft alleen toekomst wanneer aankomende sterren als Van Nistelrooy en Van Bommel niet vertrekken.

Natuurlijk kon PSV zich gisteravond verschuilen achter de ziekenboeg die vreemd genoeg door defensief ingestelde spelers wordt bevolkt. Meestal raken aanvallers eerder geblesseerd dan verdedigers. Door de schorsing van Van Bommel en de blessure van Vogel speelde PSV zonder zijn vaste vormgevers en dit gemis werd tegen de Rangers op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt. Publiekslieveling Van der Doelen was een verdienstelijke vervanger. Hij stroopte de mouwen op, maar de blonde balafpakker heeft zo weinig techniek dat van een nauwkeurige aanvalsopzet nauwelijks sprake was.

PSV speelde kick and rush en gokte vergeefs op de kwaliteiten van Nilis en Van Nistelrooy. Het duo creëerde nauwelijks kansen. In de eerste helft zorgde de Italiaanse verdediger Amoruso voor het grootste gevaar met een verkeerde terugspeelbal op de Franse doelman Charbonnier. In de tweede helft werd de defensie van de Rangers nauwelijks op de proef gesteld. De PSV'ers werden moe en moesten de Rangers conditioneel als hun meerdere erkennen.

De late wissels van Gerets hadden een averechts effect. Hij koos met Kolkka, Bouma en Bruggink voor meer aanvallende impulsen, hoewel hij zich naar eigen zeggen al had verzoend met een gelijkspel. Gerets sprak na afloop over ,,vooruit verdedigen'' en ,,de tegenstander ver van de goal weghouden''. Echt plausibel klonk zijn uitleg niet. PSV speelde het slotkwartier zonder middenvelders. De Rangers maakten dankbaar gebuik van de ruimte. Vooral Van Bronckhorst toonde zich een intelligente schakelspeler. Hij was met Mols de beste Nederlander op het veld.

De winnende treffer van Albertz kwam niet onverwacht. De Duitse invaller scoorde een paar minuten voor tijd met een afstandsschot waarop hij een patent lijkt te hebben. Vreemd genoeg krijgt hij zelden een basisplaats toegewezen. Volgens Advocaat heeft Albertz een broertje dood aan verdedigen. De Nederlandse trainer sprak ironisch over ,,een gouden wissel'' nadat hij in de eerste helft de geblesseerde Amerikaan Reyna had moeten vervangen voor de latere matchwinnaar Albertz.

Advocaat had alle reden voor een goed humeur. Hij heeft een omwenteling teweeggebracht bij een club die onder zijn leiding gedisciplineerd voetbalt. De Schotse kampioen is niet langer een kleine club en kan zich nu meten met de internationale subtop.

Advocaat vierde ook een persoonlijke triomf. Hij behaalde drie punten in het stadion waar hij bijna vier jaar werkzaam was. Vóór de wedstrijd kreeg hij applaus van het publiek. Na afloop kreeg hij geen hand van Gerets. Het kon de pret niet drukken bij the little corporal. Nog nooit hadden de Rangers een uitwedstrijd gewonnen in de Champions League. ,,Nee, dat wist ik niet'', reageerde Advocaat triomfantelijk.

    • Jaap Bloembergen