Damrak blijft vanaf 2000 uur langer open

De Amsterdamse effectenbeurs verruimt opnieuw de openingstijden. Onder druk van de samenwerking tussen de Europese beurzen blijft de beursvloer vanaf volgend jaar een uur langer open. Dit heeft een woordvoerder gisteren bevestigd.

Enkele maanden geleden opende de beurs al een half uur eerder de deuren, namelijk om 9.00 uur. Vanaf het tweede kwartaal in het komende jaar sluit de beurs om 17.30 uur, een uur later dan nu het geval is. Wanneer de maatregel precies ingaat, is nog niet bekend.

Eerder kondigde de beurs aan dat ze pas in het eerste halfjaar van 2000 een besluit zou nemen over later sluiten. De beslissing was uitgesteld omdat er veel oppositie was tegen de langere handelsuren. Veel handelaren plaatsten vraagtekens bij een latere sluitingstijd. Volgens hen zou het niet veel handel opleveren, terwijl zij wel extra kosten moeten maken omdat zij mensen moeten aannemen.

Dat de AEX nu al het besluit heeft genomen, verklaart de woordvoerder met de creatie van een Europees handelsplatform waaraan acht Europese beurzen meedoen. De beurzen sluiten hun handelssystemen vanaf november volgend jaar op elkaar aan. Dan moeten ook de handelsuren gelijkgetrokken zijn, anders kan het pan-Europese netwerk (een `virtueel platform voor de driehonderd grootste Europese fondsen) niet van de grond komen.

Eerder maakten ook de effectenbeurzen in de Verenigde Staten bekend hun deuren langer open te houden, hetgeen de druk op de Europese beurzen weer verhoogt. Ook de technologische vernieuwing leidt indirect tot langere openingstijden. Nu al is het mogelijk om na sluiting van Wall Street en Nasdaq via elektronische netwerken als Reuters te handelen. Verder bieden de meeste banken de mogelijkheid om via Internet (24 uur per dag) beursorders te plaatsen.

Bedrijven die op de beurs actief zijn moeten hun organisatie wellicht ingrijpend wijzigen. Wanneer de vloer bijna tien uur open blijft, lijkt de komst van meer ploegen onvermijdelijk.