Bengaalse rechter wil geen MiGs

De regering van Bangladesh moet aan het Hooggerechtshof uitleggen waarom het land acht nieuwe Russische MiG-gevechtsvliegtuigen heeft gekocht.

Gisteren dwong het Hooggerechtshof de regering voorlopig te stoppen met de betaling van de Russische vliegtuigen totdat premier Sheikh Hasina een afdoende verklaring heeft gegeven voor de aankoop.

Volgens de oppositiepartijen, en nu ook volgens de hoogste rechter in het land, kan Bangladesh zich dergelijke aankopen niet permitteren. Bovendien zou modernisering van de luchtmacht niet nodig zijn.

De regering van premier Hasina sloot afgelopen juni een contract met het Russische bedrijf Mapo, een conglomeraat van militaire en civiele vliegtuigfabrikanten, voor de levering van acht MiG-29-toestellen. De aankoop zou Bangladesh 124 miljoen dollar kosten. Het totale defensiebudget van Bangladesh omvat voor het komende jaar een bedrag van ongeveer 630 miljoen dollar.

De Bengaalse regering heeft een maand de tijd gekregen om aan de rechter uit te leggen waarom ze vindt dat Bangladesh de nieuwe toestellen zo hard nodig heeft. Volgens het ministerie van Defensie in Dhaka is de luchtmacht, die vooral bestaat uit Russische MiG-21-gevechtsvliegtuigen, ernstig aan het verouderen.