Ahold brengt spektakel op Damrak

Supermarktconcern Ahold zorgde vanochtend als een van de weinige beursfondsen voor consternatie. Na een publicatie in het Financieele Dagblad over de problemen waarmee Albert Heijn zou kampen, moest het aandeel meer dan 2 procent inleveren. Toen de beurs de handel in aandelen Ahold een kwartier had stilgelegd en de directie van het concern het artikel als `feitelijk onjuist' had bestempeld, kroop de koers weer omhoog. Tegen het middaguur stond de koers nog ruim één procent lager op 30,30 euro. Volgens Ahold stijgt het bedrijfsresultaat van de Nederlandse activiteiten, zoals eerder gemeld, dit jaar met ten minste 10 procent.

Mede door het verlies van het Zaanse bedrijf moest de beeldbepalende AEX-index vanochtend wederom een stapje terug doen. De index daalde met 4,78 punten tot 550,18.

Ook zwaargewicht Koninklijke Olie leverde met een koersdaling van ruim 2 procent (54,80 euro) hieraan een bijdrage.

Tegen het middaguur stonden slechts twee van de 25 hoofdfondsen in de plus. Kopieerfabrikant Oce won twee dubbeltjes op 17,40 euro, terwijl verzekeraar Aegon het fikse verlies van gisteren een heel klein beetje goed maakte. De koers steeg met een stuiver tot 79,65, nog altijd 1,70 euro lager dan het slot van maandag.

Philips won aanvankelijk een kwartje op 95,90 euro, maar zag deze winst later op de dag omslaan in een klein verlies van een stuiver. Het elektronicaconcern maakte vanochtend bekend een deel van de divisie Componenten af te willen stoten.

De middelgrote fondsen die samen de midkap-index vormen, leverden gemiddeld een half procent in. Grootste verliezer was IHC Caland dat zonder duidelijke reden meer dan 3 procent inleverde (44,30). `Grote' winnaar was voedingsconcern Wessanen dat minder dan een procent steeg tot 10,50 euro.