Zwemmers toch naar EK

De Nederlandse zwemploeg doet toch mee aan de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter), van 9 tot en met 12 december in Portugal. Over de omvang van de selectie bestaat nog geen duidelijkheid, maar zeker is dat kopman Marcel Wouda in Lissabon start. Pieter van den Hoogenband overweegt deelname aan de US Open, in de week voorafgaand aan de EK. Op 16 november maakt de zwembond (KNZB) de definitieve EK-samenstelling bekend.

Met de beslissing om toch deel te nemen komt de zwemploeg terug op een eerdere beslissing. Na het succesvolle EK langebaan (50 meter), twee maanden geleden in Istanbul, verklaarde een meerderheid dat het kortebaantoernooi niet paste in de voorbereiding op de Olympische Spelen, volgend jaar in Sydney. Een week na het EK kortebaan volgen de nationale winterkampioenschappen (50 meter) in Eindhoven, waar genomineerde zwemmers hun olympische deelname kunnen veilig stellen.

Financiële overwegingen gaven mede de doorslag om toch in Lissabon aan de start te verschijnen. Sinds 1 januari hanteert de KNZB een premiestelsel, waarbij de zwemmers beloond worden op basis van hun prestaties. De bedragen variëren van 100 gulden (finaleplaats) tot 7.000 gulden (wereldrecord langebaan). Dit jaar was de bond al een ton aan premies kwijt. Ook de Europese zwemfederatie LEN keert prijzengeld uit.

Bij de laatste EK kortebaan, vorig jaar in Sheffield, eindigde de zestienkoppige Nederlandse ploeg met vijftien medailles (zes goud, vijf zilver en vier brons) op de derde plaats in het eindklassement.

    • Mark Hoogstad