Zoete spruitjes voor kinderen die met lange tanden eten

Lange tanden en van walging vertrokken kindergezichtjes bij de aanblik van spruitjes horen binnenkort tot het verleden. Tenminste, als het aan de Enkhuizer onderzoeker H. van Doorn ligt. Hij promoveert woensdag aan de Universiteit Wageningen op de veredeling van de niet-bittere spruit. ,, Wij hebben een selectiemethode ontwikkeld die de spruit minder bitter en zoeter maakt'', aldus Van Doorn. Dat is goed nieuws voor kinderen die de bittere spruitjes verafschuwen. De zoete spruitjes liggen al in supermarkten onder de naam Vitaly C.

Van Doorn werkt voor het veredelingsbedrijf Novartis Seeds in Enkhuizen. Hij ontdekte dat de bitterheid wordt veroorzaakt door twee zwavelhoudende stoffen, sinigrine en progoitrine, en door de zwavelbemesting. Van Doorn: ,,Spruitjes zijn lekker bij een laag gehalte van deze stoffen en bij een beperkt zwavelgehalte in de grond.''

B. Cramwinckel van het centrum voor smaakonderzoek (CSO) in Wageningen voorziet toch problemen als kinderen de nieuwe spruitjes eten. ,,Ik moet ze natuurlijk nog proeven, maar er moet meer gebeuren voordat een kind een spruitje lekker vind.'' De consistentie, in vakjargon ook wel het `mondgevoel' genoemd, moet zacht en vriendelijk zijn. Cramwinckel: ,,Kinderen houden van gladde structuren, zoals appelmoes.'' Van Doorn is daarover niet bezorgd. ,,Tijdens smaaktesten klagen kinderen niet over de consistentie, alleen over de bitterheid van de spruitjes.''

De spruitjes stonden drie jaar geleden in de schijnwerpers, toen de verkooporganisatie The Greenery International het imago van de spruitjes probeerde op te poetsen. Een reclamecampagne heeft niet geleid tot meer spruitjeseters, maar heeft wel een culinaire revolutie ontketend. ,,In de damesbladen zie je dat de spruitjes nu op een makkelijkere, lichtere en moderne manier wordt gebruikt'', zegt Liesbeth Boekstijn van The Greenery. Op de Internetsite van de The Greenery komen de spruitjes voor in een `Thaise'spruitjessalade, in Mexicaanse tortilla's en in soepen.