VN moeten snel naar Sierra Leone

De Verenigde Naties sturen waarschijnlijk binnenkort een vredesmacht naar het West-Afrikaanse staatje Sierra Leone die moet helpen bij de uitvoering van een vredesakkoord dat in juli is gesloten.

Secretaris-generaal Kofi Annan pleitte gisteren in New York voor zo'n vredesmissie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt daar vrijwel zeker mee in.

De vredesmacht in Sierra Leone, die UNAMIL gaat heten, moet volgens Annan bestaan uit 6.000 militairen. Een aanzienlijk deel van die troepen zou moeten worden geleverd door lidstaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen (ECOWAS), vindt Annan. Die organisatie heeft eerder troepen naar Sierra Leone gestuurd, voornamelijk Nigerianen. Die soldaten hielpen begin vorig jaar de afgezette president Ahmed Tejan Kabbah weer in het zadel. Maar volgende week begint de geleidelijke terugtrekking van die 12.000 man tellende troepenmacht.

Zonder internationale hulp is ontwapening van de naar schatting 45.000 rebellen niet mogelijk, verklaarde de secretaris-generaal. Ontwapening is één van de onderdelen van het vredesakkoord dat bijna drie maanden geleden in de Togolese hoofdstad Lomé is gesloten. Dat akkoord moest een eind maken aan een van de gruwelijkste burgeroorlogen in Afrika, die al acht jaar duurt. In die strijd is meer dan de helft van de 4,7 miljoen bewoners uit zijn woonplaats verdreven. Twintigduizend mensen zijn om het leven gekomen en tienduizenden burgers zijn verminkt. De rebellen, die op grote schaal gebruik maakten van kindsoldaten, waren in het afhakken van armen en benen gespecialiseerd.

Annan zei zich zorgen te maken over vertraging bij de uitvoering van het vredesakkoord. Hij riep rebellenleider Foday Sankoh, de aanvoerder van het Revolutionair Verenigde Front, op om snel naar Sierra Leone terug te keren en een actieve rol te spelen in het vredesproces. Volgens het akkoord wordt Sankoh vice-president en krijgen zijn medestanders vier ministersposten. Voor zijn soldaten is een algehele amnestie afgekondigd. Een waarheids- en verzoeningscommissie zal worden opgericht om aandacht te besteden aan de slachtoffers van de strijd.

Sankoh, die in Ivoorkust verblijft, zei gisteren dat hij van plan is om in de loop van komende maand naar Sierra Leone terug te keren. Hij verklaarde sterk gekant te zijn tegen de de oprichting van een waarheidscommissie. Volgens Sankoh is hij naar het buitenland getrokken omdat hij zijn leven In Sierra Leone niet zeker was. (AP, Reuters, AFP)