Vijftig doden bij Russische luchtacties

Bij nieuwe Russische bombardementen zijn gisteren in Tsjetsjenië zeker vijftig doden en tweehonderd gewonden gevallen. Ook vandaag werd Tsjetsjenië bestookt.

De aanhoudende bombardementen hebben een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht en volgens de Tsjetsjenen tevens een milieuramp veroorzaakt.

De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov zei gisteren dat sinds donderdag, toen de Russische luchtmacht met de bombardementen begon, alleen in Grozny al driehonderd doden zijn gevallen. De Russen concentreren hun bombardementen op de Tsjetsjeense economie – met name olieraffinaderijen en opslagplaatsen van olie en gas – en op andere infrastructurele doelen als de televisie en grote wegen. Er zijn echter volgens de Tsjetsjenen veel woonwijken van Grozny en andere steden en dorpen in de bergen getroffen.

Het aantal Tsjetsjenen dat op de vlucht is geslagen wordt inmiddels geschat op bijna honderdduizend. Enkele tienduizenden zijn erin geslaagd de naburige republiek Ingoesjetië te bereiken, waar men niet meer in staat is de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. De regering van Ingoesjetië deed gisteren een dringend beroep op de VN-hulporganisatie UNHCR om bij te springen. Aan de inmiddels gesloten grens tussen Ingoesjetië en Tsjetsjenië zijn tienduizenden vluchtelingen gestrand.

In Tsjetsjenië dreigt een milieuramp van grote omvang. Als gevolg van de bombardementen gaan dagelijks elfduizend ton olie en anderhalf miljoen kubieke meter gas in vlammen op. In Grozny hangt een vette rook die mensen de adem beneemt. Bovendien is bij een bombardement op een fabriek een container met zestig ton radioactief afval verwoest, waarbij volgens Grozny diverse mensen radioactief besmet zijn geraakt.

De Russen zeggen een eind te willen maken aan de activiteit van Tsjetsjeense krijgsheren die verantwoordelijk zouden zijn voor twee opstanden in het naburige Dagestan en voor vier grote aanslagen op flatgebouwen in Rusland, waarbij 294 doden vielen. Premier Poetin maakte gisteren duidelijk dat de luchtacties voortgaan tot ,,de militanten methodisch vanuit de lucht zijn vernietigd''. (Reuters, AFP, AP)