Veel bedrijven in etalage

Een op de zeven ondernemers in het midden- en kleinbedrijf overweegt binnen vijf jaar zijn bedrijf in de verkoop te zetten. Ruim een kwart van de 76.000 ondernemers met verkoopplannen denkt de zaak aan familieleden over te dragen. Dat is minder dan in het verleden.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Rabobank dat vanmiddag is gepresenteerd. Volgens de bank overweegt 56 procent van de ondernemers hun bedrijf aan buitenstaanders te verkopen, zoals het zittend management. Nog eens 17 procent stoot de onderneming af aan een ander bedrijf. ,,Het overnameproces wordt meer en meer een zakelijke beslissing, waarbij de familie verder naar de achtergrond verdwijnt.''

Door de massale verkoopplannen wordt bedrijfsopvolging volgens de Rabobank ,,een majeur aandachtspunt'' in het midden- en kleinbedrijf. Van toenemend belang wordt ook de noodzaak van kostenmatiging in dit deel van het bedrijfsleven. Door de vorming van de Europese markt komen in het midden- en kleinbedrijf de winstmarges verder onder druk.