Sobere en bijbelse kindernamen in trek

De voornamen Thomas en Sanne blijven ook dit jaar het meest geliefd onder jonge ouders. De populaire namen circuleren al twee jaar in de hoogste regionen van een top-20 die de Sociale Verzekeringsbank samenstelt op basis van gegevens van de kinderbijslag.

De korte namen markeren een nieuwe trend in de naamgeving. Twee- en drielettergrepige namen zoals Jeroen en Michelle waren vijf jaar geleden populair. Naamkundige D. Gerritzen van het Meertens Instituut in Amsterdam vindt dat er sprake is van een versobering. Gerritzen: ,,Het is een slag in de lucht, maar je ziet deze trend ook in de mode. Zelfs voor kinderen is de kleding kleurloos.''

Een voornaam moet tegenwoordig vooral mooi, bijzonder of gewoon `leuk' zijn, aldus Gerritzen. ,,De tijd dat ouders hun kinderen vernoemen naar oma's, opa's en tantes is voorbij.'' Ouders laten zich bij de naamkeuze zelden inspireren door beroemdheden en romanfiguren, slechts vier procent vernoemt het kind naar een popster, sporter of romanfiguur.

Opmerkelijk is dat ouders hun kinderen de laatste jaren steeds vaker oud-testamentische namen geven, zoals Naomi, Ruben en Daniël. Ook de naam Eva is populair.

Gerritzen voorziet een verdere toename van de verscheidenheid aan namen. ,,Mensen worden steeds creatiever in het bedenken of aanpassen van namen. Ook elke etnische groep neemt zijn eigen naamgeving mee.''