Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Er kleven nadelen aan internet, zoals soms torenhoge telefoonrekeningen en zelfs ontwrichte sociale levens. Een cyberjunk en een hulpverlener vertellen over deze mogelijk onderschatte verslaving. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Vanavond met nieuwe onthullingen in de `Ceteco-affaire', de leningen die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven aan bedrijven. Ned.3, 22.34-23.03u.

Dossier Dinsdag. In veel landen worden mensen nog volop gemarteld. In Dossier Dinsdag een documentaire over de vraag: hoe wordt iemand een martelaar? Welke voedingsbodem is daarvoor nodig? Aan het woord komen beulen uit verschillende landen. Net5, 23.30-0.30u.

DOCUMENTAIRES

Een kostbaar doekje voor het bloeden. Over 50 jaar ontwikkelingssamenwerking. Wat in 1949 begon als een bescheiden inzet het leven in ontwikkelingslanden draaglijker te maken, is uitgegroeid tot een miljardenbusiness. Minister Pronk van Milieu bekritiseert in het programma het huidige beleid. Ned.3, 23.20-00.10u.

REPORTAGE

Het andere gezicht. Met een portret van Moeder Keenswijk in Suriname, dat een beeld geeft van de positie van ouderen in Suriname. Ned1, 21.31-21.55u.

Noorderlicht. Het wetenschappelijke programma van de VPRO. Aflevering: Telomerasekuur, het `elixer van de jeugd'. Ned3, 20.25-20.50u.

Opsporing verzocht. Met de volgende zaken: twee doodgeschoten mensen gevonden in maïsveld in Hagenstein; de moord op 36-jarige vrouw in Zevenaar; en drie verkrachtingen in en vlakbij Eindhoven. Ned.1, 21.00-21.31u.

Zembla. Concurrentie tussen werkzoekenden. Hoewel in Nederland ruim een kwart miljoen werklozen zijn, komen er steeds vaker Britten, Portugezen of Belgen werken. Ned3, 21.25-22.00u.

Barbie Nation. Over het fenomeen Barbie. Zie TV-Vooraf. RTL4, 22.00-23.00u.

Heilig vuur. Volgens de NCRV een ,,wekelijks journalistiek programma over levensbeschouwing''. Heilig vuur volgt de actualiteit vanuit levensbeschouwlijke hoek en voorziet deze van commentaar. Vanavond onder meer aandacht voor de eerste `nationale' stille tocht tegen `zinloos' geweld in Den Haag. Ook aandacht voor het boek van Geert Mak over zijn vader, die dominee was in Den Briel. Ned1, 22.30-22.57u.

Living proof: raising de dead. Slachtoffers van bijvoorbeeld auto-ongelukken sterven soms relatief snel als gevolg van een shock-toestand waarin het lichaam zich bevindt. Een Britse arts pleit ervoor het lichaam tijdelijk stil te leggen om het de kans te geven te herstellen van de shock. BBC1, 23.25-23.55u.

SPORT

Champions League. Met vanavond rechtstreeks de wedstrijd PSV-Glasgow Rangers (de club van voormalig PSV-trainer Dick Advocaat). Beide clubs hebben een keer gelijk gespeeld. Het commentaar is van Theo Reitsma. Na afloop van de wedstrijd zendt de NOS samenvattingen uit van Bayern München-Valencia en Spartak Praag-Willem II, dat vorige week in de competitie met 6-1 verloor van PSV. Ned3, vanaf 20.45u.

INTERVIEW

De sprekende ezel. De kunstschilder Peter Klashorst ontvangt de schrijfster Manon Uphof in zijn atelier en spreekt met haar over haar leven. Ned1, 21.55-22.19u.

AMUSEMENT

The 33rd CMA Awards. Uitreiking van de Country Music Awards in Nashville. Met onder andere Tim McGraw, Faith Hill, Dixie Chicks en Garth Brooks. Presentatie Jools Holland. BBC2, 22.00-23.30u.

Celebrity Holiday memories. Gary Barlow, Ulrika Jonsson en Lowri Turner bezoeken hun favoriete vakantiebestemmingen. Gary Barlow (Take That) gaat graag naar Amsterdam, waar hij bij voorkeur in het Amstel Hotel verblijft. De blonde presentatrice Ulrika Jonsson gaat liever naar Toscane, terwijl Lowri Turner ooit zonder geld op zak twee weken in Parijs verbleef. BBC1, 20.00-20.30u.

FILMS

Moonraker (Lewis Gilbert, 1979, Engeland). Elfde, ongewoon soepele Bond-film waarin Roger Moore behalve Venetië, Rio de Janeiro en het Braziliaanse oerwoud ook het heelal aandoet. Met Richard Kiel alias Jaws. SBS6, 20.30-22.30u., 22.50-23.10u., onderbroken door reclame.

Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Onnozele zedenkomedie grossiert in kroegwijsheden. Tom Cruise ontpopt zich tot bij de dames populaire barman en leert dat nietsontziende ambitie onderdoet voor een fatsoenlijk gezinsleven. Ook met Bryan Brown. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Class Action (Michael Apted, 1991, VS). Ongegeneerd sentimenteel nevenplot over rouwverwerking en de generatiekloof ontsiert rechtbankdrama waarin vader Gene Hackman en dochter Mary Elizabeth Mastrantonio tegenover elkaar staan, als respectievelijk aanklager en verdediger van een dubieuze autofabrikant. Net5, 21.30-23.30u., onderbroken door reclame.

. Felice... Felice... (Peter Delpeut, 1998, Nederland). Zie Film-Vooraf. Ned.1, 22.57-0.37u.

The Seven-Ups (Philip D'Antoni, 1973, VS). In het kielzog van The French Connection vervaardigde, harde politiethriller, gesitueerd in New York. Met Roy Scheider als undercover cop. BBC1, 1.15-3.00u.

Dear Brigitte (Henry Koster, 1965, VS). Brigitte Bardot speelt gastrol in familiekomedie waarin 8-jarige zoon van James Stewart haar een liefdesbrief stuurt. ZDF, 1.25-3.00u., nagesynchroniseerd.

Love Story (Arthur Hiller, 1970, VS). Vermaarde smartlap was destijds al gedateerd. Studentenhuwelijk van Ryan O'Neal en Ali MacGraw krijgt te kampen met leukemie. Tearjerker. Muziek van Francis Lai. Morgen, SBS6, 14.45-16.30u., onderbroken door reclame.