Politie pakt 34 jongeren op uit harde criminele kern

De gerichte aanpak van criminele jongeren in Amsterdam heeft in acht maanden tijd geleid tot 116 aanhoudingen. De jongens werden onder meer gearresteerd wegens straatroven, overvallen en inbraken. 34 van hen zouden behoren tot de harde kern van jonge criminelen. Dit heeft Justitie vandaag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van hevige rellen tussen politie en jongeren in Amsterdam-West in april 1998, werd eind vorig jaar het zogeheten Amazoneteam opgericht. Het driehoeksoverleg van burgemeester, politie en justitie wil met het team een einde maken aan de overlast door enkele tientallen jongeren in met name West en Oost. Volgens justitie gaat het om jongeren die zich weinig aantrekken van het gezag. Besloten is het rechercheteam nog een jaar langer te laten werken en uit te breiden.

De politie houdt in samenwerking met justitie de jongeren extra goed in de gaten. Er wordt zoveel mogelijk informatie vergaard om mensen op te pakken of criminele activiteiten voor te zijn. Dankzij intensief rechercheren kon de politie een overval waarbij 65.000 gulden werd buitgemaakt, oplossen.

De 116 opgepakte jongeren variëren in leeftijd van 15 tot 23 jaar. Veel van hen zijn inmiddels al veroordeeld of komen binnenkort voor de rechter. De zaken worden met voorrang behandeld.

Het team werkt samen met het gemeentebestuur en de stadsdelen. Daardoor is bijvoorbeeld een loods verwijderd die gebruikt werd als uitvalsbasis voor criminele activiteiten. Het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld probeert zelf ook de overlast te beperken. Zo loopt er sinds april een project waarbij vaders van Marokkaanse jongeren op straat surveilleren. Zij spreken hun kroost aan op hun gedrag. (ANP)