Politie op zoek naar `supporter'

De politie van Breda stelt een onderzoek in naar de voetbalsupporter die zondagmiddag tijdens de wedstrijd NAC-Dordrecht '90 een vuurwerkbom heeft gegooid.

Door de bom raakte Dordrecht-doelman Johan van der Werff lichtgewond. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek de doelverdediger een oorbeschadiging te hebben opgelopen. Het is nog niet duidelijk of er sprake is van blijvend letsel. Hij klaagde gistermiddag over oorsuizingen en hoofdpijn.

Van der Werff heeft laten weten dat hij aangifte zal doen van poging tot zware mishandeling. Bij haar onderzoek moet de politie een groot aantal beelden van een videoband beeld voor beeld bestuderen. De Bredase politie zoekt niet alleen de dader, maar ook getuigen die hem de vuurwerkbom hebben zien gooien.

Scheidsrechter Koopman staakte zondag de wedstrijd, nadat de vuurwerkbom was ontploft in het strafschopgebied van Dordrecht. De bom werd gegooid uit vak G, het deel waar de harde kern zit. Volgens Van der Werff pakte hij voor zijn doel een metalen pijp van dertig centimeter waaruit veel rook kwam. Toen hij het voorwerp opraapte, klapte het uit elkaar.

De club wil nu snel gaas ophangen tussen vak en veld. Het bestuur van NAC gaat de schade verhalen op de dader. Volgens andere supporters heeft dezelfde NAC-supporter eerder zondagmiddag al vuurwerk op het veld gegooid.

,,Als we de dader vinden, gaan we proberen de schade op hem te verhalen'', zegt algemeen directeur R. Oltmans van NAC. Een schatting van de schade kon hij nog niet geven.

De bekendste twee gevallen zijn de bommengooier bij de interland Nederland-Cyprus uit 1987 en de stavengooier bij de Europacupwedstrijd Ajax-Austria Wien uit 1989. De KNVB trof een regeling met de hooligan uit Oss die bij Nederland-Cyprus een bom naast de Cypriotische doelman Charitou gooide. Oranje moest de wedstrijd later zonder publiek overspelen.

Ajax spande een civiele zaak aan tegen de man die tijdens de UEFA-cup-wedstrijd tegen Austria Wien de Weense doelman Wohlfart met een ijzeren staaf raakte. Ajax werd een seizoen uitgesloten van Europees voetbal. (ANP)