Pinochet 35 keer van foltering beschuldigd

Tegen de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet zijn gisteren voor een rechtbank in Londen 35 aanklachten wegens foltering ingebracht. Voor het eerst zijn de details van de beschuldigingen openbaar gemaakt.

Deze week vinden in Londen hoorzittingen plaats over het uitleveringsverzoek dat Spanje heeft ingediend bij Groot-Brittannië, waar Pinochet sinds vorig jaar oktober vastzit. Spanje beschuldigt de oud-dictator van foltering, een internationaal misdrijf, tijdens zijn zeventienjarige bewind (1973-90).

De ,,ernstigste beschuldigingen van misdaad waarover een Britse rechtbank ooit heeft moeten oordelen'', zo typeerde de vertegenwoordiger van Spanje, advocaat Alun Jones, de lijst van aanklachten. Slachtoffers werden met stokken geslagen, aan hun polsen opgehangen, onder water geduwd, gedwongen om dagenlang te blijven staan en gebeten door honden.

Van Spaanse kant hoeft alleen maar te worden aangetoond dat de beschuldigingen `ernstig genoeg' zijn voor uitlevering; en dat de juiste formaliteiten en procedure zijn gevolgd. Spanje hoeft de beschuldigingen in deze fase niet hard te maken tegenover de rechter.

De Britse Law Lords beloten eerder dit jaar dat alleen de gevallen van foltering van na 1988 tegen Pinochet mogen worden ingebracht, omdat Groot-Brittannië pas in dat jaar het internationale Verdrag tegen foltering ondertekende. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft sindsdien tientallen nieuwe gevallen aangedragen van na 1988.

In 34 van de 35 aanklachten gaat het om individuele gevallen van foltering. Zoals dat van Marcos Quezada Yanez, zeventien jaar, die op 24 juni 1989 stierf als gevolg van elektroshocks, nadat ze was geslagen, uitgehongerd en wakker gehouden. Of dat van Jorge Muzz Fernando die tien jaar geleden anderhalve week lang werd vastgebonden en in een kleine kooi gestopt, terwijl hij elektroshocks kreeg toegediend.

Eén aanklacht heeft betrekking op de verdwijning van 1100 mensen tijdens de dictatuur. De meeste van hen zijn voor 1988 verdwenen, maar Jones betoogde gisteren dat de misdaad `verdwijning' niet aan tijd gebonden is. Pas als het lichaam van een verdwenen persoon wordt teruggevonden, `eindigt' de misdaad. Tot die tijd worden nabestaanden dagelijks gekweld door de vraag wat er met hun familieleden is gebeurd, adlus Jones. De advocaat van Pinochet, Clive Nicholls, ontkende gisteren dat zijn cliënt de hand heeft gehad in de folteringen. Vandaag verdedigt Nicholls zijn cliënt in de rechtszaal. (AFP, AP)

Aanklacht: www.nrc.nl/Doc