Philips voert besprekingen over verkoop van Projects

Philips onderhandelt over de verkoop van het bedrijfsonderdeel Projects, een organisatie die elektronica en expertise levert voor het opzetten van uiteenlopende zaken als verkeerssystemen, stadions en attractieparken. Bij Philips Projects werken 1.350 mensen. Het bedrijfsonderdeel behaalde in het afgelopen jaar een omzet van een kleine 850 miljoen gulden.

Philips Projects neemt van opdrachtgevers de verantwoordelijkheid over voor het opzetten van nieuwe elektronicasystemen. Het gaat daarbij om systemen voor luchthavens, ziekenhuizen, hotels, tv-studio's, congrescentra, themaparken en industrieparken. Het bedrijfsonderdeel houdt zich ook bezig met de financiering van de projecten.

Volgens Philips is de strategische positie van Projects onder de loep genomen en is op basis daarvan geconcludeerd dat het bedrijf niet meer past binnen de elektronicagroep.

,,Projects levert geïntegreerde oplossingen terwijl Philips zich wil concentreren op de producten'', aldus een woordvoerder.

Aan het verlies van Projects als afzetkanaal van producten tilt Philips niet al te zwaar. ,,Philips Projects functioneerde als zelfstandig bedrijf'', zegt de woordvoerder. ,,Dat betekent dat minder dan vijftig procent van de producten die zij gebruiken van Philips afkomstig is.''

De opdrachtenportefeuille van Philips Projets is een lange lijst van sterk uiteenlopende projecten verspreid over de wereld. Zo heeft het bedrijfsonderdeel luidsprekers, videocamera's en een intercomsysteem geleverd voor cruiseschepen van P&O, maar ook de opdracht aanvaard voor de belichting van de piramides van Gizeh. Zeer onlangs verwierf Philips Projects de opdracht voor het opzetten van een systeem voor elektronische tolheffing nabij de Australische hoofdstad. J. Oosterveld, bij Philips belast met de strategie, zei vorige week dat Philips voorlopig doorgaat met het afstoten van bedrijfsonderdelen die niet goed passen binnen de groep, een lijn die in oktober 1996 is ingezet met de komst van president Boonstra. Aandacht trokken onder meer de verkoop van Polygram en andere mediabelangen en het afstoten van Car Systems (autoradio's).