Overschot VS hoger dan verwacht

Het overschot op de begroting van de Verenigde Staten wordt dit jaar groter dan eerder was verwacht. De regering rekent nu op minimaal 115 miljard dollar (ruim 240 miljard gulden) in plaats van 99 miljard dollar. ,,Dit is een mijlpaal voor onze economie'', zei president Bill Clinton gisteren terwijl hij het getal opschreef voor journalisten. ,,Zeker als je beseft waar we zeven jaar geleden stonden. Het is net zo'n mooie Amerikaanse inhaalrace als het golfteam zondag liet zien in de Ryder Cup.'' Clinton verwees naar de golfklassieker waar de Amerikaanse spelers dit weekeinde een achterstand van vier punten op Europa ongedaan maakten.

De nieuwe cijfers zullen het debat over een belastingverlichting nieuw leven inblazen. Clinton gebruikte vorige week zijn veto over een verlichting van 792 miljard dollar zoals het Congres had voorgesteld. Hij wil een verlichting van 250 tot 300 miljard dollar. (AP)