Opta dwingt KPN lagere tarieven af

Het aandeel KPN is vanmorgen op een zwak gestemde Amsterdamse beurs gestegen in reactie op het bericht dat de telefoontarieven de komende drie jaar met 5,3 procent per jaar omlaag moeten.

Toezichthouder Opta op de telecommunicatie maakte de prijsingreep gisteren bekend. De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit legt de gemiddelde prijsdaling van ruim vijf procent per jaar op voor een mandje van telefoontarieven (abonnement, lokaal bellen, interlokaal bellen en bellen van een vaste naar een zaktelefoon). Het tariefplafond is minder stringent dan financieel analisten hadden voorzien.

Gecorrigeerd voor inflatie komt de prijsverlaging die KPN in het eerste jaar (tot 1 juli 2000) wordt opgelegd uit op 3,3 procent. Gerekend was op een jaarlijks tariefplafond van inflatie minus 4,5 procent. Eind vorig jaar gaf de Opta nog aan dat een tariefplafond op jaarbasis zou uitkomen tussen drie en acht procent onder de inflatie. KPN was ook in het verleden gebonden aan een tariefplafond. De tot medio 1997 geldende prijsmaatregel stond KPN toe zijn tarieven met maximaal het inflatiepercentage te verhogen en was naar Europese begrippen relatief licht.

Een woordvoerder laat weten dat KPN ,,kan leven'' met het Opta-besluit. ,,Deze maatregel is in lijn met de prijsverlagingen die wij de afgelopen jaren hebben doorgevoerd'', aldus een woordvoerder. Opta heeft becijferd dat de prijsverlaging de gemiddelde KPN-abonnee op z'n binnenlandse gesprekken over drie jaar een besparing oplevert van zestig tot honderd gulden. De Consumentenbond vindt een tariefdaling van een kleine 16 procent in drie jaar te weinig. De belangenorganisatie meent dat de tarieven in die periode met 25 procent zouden moeten dalen.

Met de overstap naar een tariefplafond verlaat Opta het systeem van regulering van de rendementen van KPN. Een dergelijk systeem is fel bekritiseerd omdat het te zeer zou ingrijpen in de bedrijfsprocessen van KPN en het bedrijf niet zou stimuleren tot efficiënte bedrijfsvoering.

Opta stapt bovendien af van een eenmalige verlaging van de lokale tarieven die de toezichthouder KPN een jaar geleden nog wilde opleggen. Reden is de bekendmaking van grote Nederlandse kabelbedrijven (Castel, Palet, Casema en UPC) dat zij gezamenlijk landelijke telefonie willen aanbieden. ,,Dat bevordert de concurrentie op de telecommarkt dermate dat een extra ingreep nu een verkeerd signaal zou zijn'', aldus Opta.

KPN mag zelf bepalen hoe het de prijsverlaging van ruim vijf procent per jaar binnen het mandje van vier soorten telefoontarieven wil realiseren. Voorwaarde van de toezichthouder is dat de tarieven voor lokale gesprekken dalen. De prijs van het telefoonabonnement mag stijgen met maximaal de inflatie als tenminste de tariefverlagingen in andere categorieën daarvoor voldoende ruimte bieden.