Nieuwe ploeg rond Bart Veldkamp

Bart Veldkamp heeft de continuïteit in zijn schaatscarrière gewaarborgd. De Haagse Belg wordt tot en met de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) financieel gesteund door hoofdsponsor Wehkamp. Hij heeft gezelschap van Marnix ten Kortenaar (Oostenrijk), Vadim Sajoetin (Rus) en een zestal marathonrijders.

Veldkamp (31) presenteerde gisteren in Rotterdam zijn nieuwe ploeg, met de vijfde sponsor in vijf jaar, pas de eerste met een meerjarenplan. De Hagenaar besloot in de zomer van 1995 uit onvrede met het KNSB-beleid voor België te gaan schaatsen. Hij had op dat moment twee olympische medailles behaald, op de tien kilometer won hij in 1992 een gouden medaille, twee jaar later nog eens een bronzen medaille.

De status van medaillewinnaar bleek geen garantie voor een bestendig financieel beleid. De ene sponsor kwam, de ander ging. Tot 26 april, toen Sense zijn steun opzegde en op dezelfde dag de top van het Wehkamp-bedrijf besloot behalve het marathonschaatsen ook het langebaanwereldje te gaan verkennen.

Voor Veldkamp was de combinatie niet nieuw, hij begon als marathonschaatser. Sponsors waren eerder niet in een samenwerking van beide disciplines geïnteresseerd. Het postorderbedrijf is een uitzondering. Behalve Veldkamp, Ten Kortenaar en Sajoetin rijden Haico Bouma, Jan-Maarten Heideman, Jan van Oosterom, Falko Zandstra, Henri Ruitenberg en Arno Winters in het blauw. (ANP)