Legio Lease houdt hoop op fiscale mazen

Wie denkt dat de nieuwe belastingvoorstellen een einde maken aan de frequente brieven over `winstverdriedubbelaars' heeft het mis. Volgens Legio Lease is er fiscaal nog voldoende mogelijk, al komen de veranderingen voor het bedrijf wel op een lastig moment.

Sommige collega's uit de verzekeringsbranche zien hem als de aanstichter van het kwaad. Met zijn uitlatingen over Legio Lease doet hij echter ook denken aan de Robin Hood van de financiële wereld. ,,Ook mensen met een kleine portemonnee kunnen via ons een aandelenportefeuille opbouwen'', zegt directeur Chris Bierman van Bank Labouchere, moeder van Legio Lease.

,,Dat onze advertenties in de krant voor staatssecretaris Vermeend een extra prikkel zijn geweest om de belastingaftrek van rente te beperken, geloof ik niet. Het kan zijn dat enkele collega's uit de verzekeringsbranche zich ergeren aan onze advertenties, maar dat is meer een geval van jaloezie'', aldus Bierman.

Of het zelfvertrouwen is echt, of de hoogste man van Bank Labouchere (voor 60 procent afhankelijk van Legio Lease) is een uitstekend acteur. Twee weken geleden presenteerde minister Zalm van Financiën en zijn staatssecretaris Vermeend het belastingplan voor de volgende eeuw. Met grote gevolgen voor Legio Lease, omdat rente niet meer aftrekbaar is wanneer voor beleggingen wordt geleend, zoals in de meeste gevallen bij Legio Lease gebeurt.

Daagt het einde voor de `winstverdriedubbelaar'? ,,Welnee. Slechts één van de prikkels voor onze producten, de belastingaftrek, verdwijnt, maar er blijven voldoende andere positieve aspecten over'', aldus Bierman. ,,De overheid zet de mensen er bijvoorbeeld toe aan om meer en meer voor hun eigen pensioen te zorgen. Door maandelijks kleine bedragen opzij te zetten kan je via Legio Lease een aandelenportefeuille opbouwen.''

Met die maandelijkse storting lost de belegger een lening af, waarmee Legio Lease aandelen heeft gekocht. Na een vaste periode van bijvoorbeeld drie jaar krijgt de belegger zijn aandelen in handen die dan meer waard zijn geworden. Tenminste, dat is te hopen, want de belegger betaalt al die tijd maar liefst zo'n 14 procent rente, waaraan de fiscus vanaf 2001 niet meer meebetaalt.

Dat Legio Lease zich op het randje van het betamelijke bevindt (hoge rente, stimulans tot belastingontwijking) vindt Bierman onzin. ,,Natuurlijk is het een goed recht van Financiën om deze constructies aan te pakken, maar we doen niets anders dan de mogelijkheden van de wet benutten. En niet oneigenlijk, want de aftrekbaarheid was mede bedoeld om het particuliere effectenbezit te bevorderen. Je kan het hoogstens slim noemen.''

In grote lijnen is Bierman positief over de voorgestelde belastingplannen. Alleen de overgangsregeling (die in het geval van de renteaftrek ontbreekt) had wat hem wat soepeler gemogen. Eerder noemde Bierman al een bedrag van 200 miljoen gulden om de klanten met lopende verplichtingen schadeloos te stellen, maar gezien de positieve reacties op het belastingplan in de politiek lijkt hij naar deze compensatie te kunnen fluiten. ,,Die lobby loopt via de Nederlandse Vereniging van Banken.''

De aanpak van de renteaftrek komt voor Bank Labouchere, op haar beurt weer een volle dochter van verzekeraar Aegon, eigenlijk op een bijzonder ongunstig moment. Eerder dit jaar ketste de overname door het beursbedrijf AOT op het laatste moment af. Juist nu de populariteit van Legio Lease wordt bedreigd moet Bank Labouchere zich op haar eigen toekomst beraden.

De laatste jaren is de bank, mede door het berekenen van de hoge rente, een geweldig kassucces: op een batentotaal van bijna 400 miljoen gulden, werd vorig jaar een nettoresultaat van 138 miljoen behaald. De aandelenportefeuille van de 250.000 lease-klanten, waarvan jaarlijks zo'n vijf procent zijn contract beëindigt, was eind vorig jaar meer dan 7,2 miljard gulden waard.

,,De dreigende aantasting van de rente-aftrek heeft in het afketsen van de fusie met AOT in elk geval geen enkele rol gespeeld'', stelt Bierman, ,,maar er is natuurlijk wel naar gekeken.'' Voor een dreigende winstval is hij niet bang. ,,Eerst moet ik zien of de winstgevendheid van onze bestaande producten afneemt. Verder stoppen we natuurlijk niet met nadenken.''

Om beleggers te wapenen tegen mindere tijden op de beurs - geen gekke gedachte na al die jaren van rozengeur en manenschijn - denkt Legio Lease er aan om de geleasde beleggingen via `clicks' te beschermen tegen koersdalingen. ,,Verder kunnen we gebruik maken van de rente-aftrek die mogelijk is bij een pensioengat. Het wordt allemaal wat ingewikkelder, maar mogelijkheden zijn er zeker.''

    • Erik van der Walle