Japan doet bank LTCB over aan VS

Het Amerikaanse investeringsconcern Ripplewood Holdings krijgt het eerste recht om de feitelijk failliete Long Term Credit Bank (LTCB) van de Japanse overheid te kopen.

Dit heeft Hakuo Yanagisawa, voorzitter van de Financial Supervisory Commission, vandaag bekend gemaakt. Als de koop definitief doorgaat – Ripplewood en de Japanse regering zijn nog in onderhandeling – zou dit de eerste overname van een Japanse bank zijn door een buitenlands bedrijf. Ripplewood uit New York en een Japans consortium waren al enige tijd de belangrijkste gegadigden voor de LTCB. De Financial Supervisory Commission heeft besloten dat Ripplewood de ,,beste management-visie", ook al was er in Japan verzet tegen deze buitenlandse indringing. Naar verwachting zullen de onderhandelingen voor het einde van het jaar worden afgerond.

De LTCB ging vorig jaar oktober ten onder aan de `slechte leningen die resteerden uit de `zeepbel (de hausse in aandelen- en grondprijzen eind jaren tachtig) en werd genationaliseerd. In het zicht van deregulering in de financiële sector en daardoor groeiende buitenlandse concurrentie zijn Japanse banken nu bezig met herstructureringen om eindelijk de negatieve last van die `zeepbel af te lossen. De laatste jaren hebben buitenlandse banken al forse schreden op de Japanse markt gezet.

,,Ripplewood zal herstructureringen doorvoeren die hier ongekend zijn en dat zal grote druk leggen op andere banken om te volgen", meent analist James Fiorillo van ING-Barings in Tokio. Een ongebruikelijk initiatief dat wordt genoemd is aandelenopties voor hoger personeel. Volgens berichten in de Japanse pers zal Ripplewood 1 miljard yen (20 miljoen gulden) betalen voor de LTCB-aandelen. Een internationaal consortium onder leiding van Ripplewood zal vervolgens nog eens 2,4 miljard gulden in de bank steken. Een overeenkomst zou verder in de maak zijn waarbij met de Japanse regering toekomstige grote verliezen uit `slechte leningen alsnog op zich neemt.

Ripplewood zal vervolgens ook een nieuwe taak moeten vinden voor de LTCB, die als `lange termijnbank een belangrijke rol speelde in de naoorlogse wederopbouw toen geld nog schaars was. De bank heeft geen particuliere rekeninghouders, maar was slechts intermediair die leningen door sluisde aan industrieën die de overheid noodzakelijk achtte voor de toekomst van Japan. Tot deze categorie banken behoorden ook de Nippon Credit Bank en de Industrial Bank of Japan.

    • Hans van der Lugt