FRIANDISE I: LEMON SQUARES

Dit recept heb ik van mijn moeder gekregen. `Squares' en `bars' (reepjes) waren in de jaren '40 en '50 in Amerika erg populair bij de thee en koffie voor recepties en koffieochtenden. De basis van de square is een soort boterkoek die eerst in de oven gebakken wordt. Daarna wordt er een sierlaag over gesmeerd of gegoten, waarna de `koek' weer in de oven wordt gezet. Er zijn talloze variaties van chocolade tot fruit en/of notenmengsels. Ongeacht welke soort u wilt maken, moet u wel het formaat van de schaal aanhouden. Die is bepalend voor de textuur. Een te kleine schaal geeft een cakeachtige en niet de juiste `chewy' structuur; te groot, en hij wordt droog.

Doe voor de korst de bloem en kristalsuiker in een keukenmachine en draai kort tot ze net gemengd zijn. Voeg de boter toe en draai tot een samenhangende bal deeg. Druk het deeg uit in een licht met olie ingevette vierkante ovenschaal van 20 centimeter. Zet de schaal 15 minuten in de oven, of tot de randen bruin worden. Neem de schaal uit de oven en laat de korst circa 10 minuten afkoelen.

Meng voor de sierlaag de suiker met de bloem, het bakpoeder, zout en citroenraspsel. Klop het citroensap met de eieren. Klop het eimengsel door het suikermengsel tot een glad geheel. Giet het mengsel over de iets afgekoelde korst. Zet de schaal 15 minuten in een op 180˚C voorverwarmde oven, of tot de sierlaag stevig aanvoelt. Neem de schaal uit de oven en strooi er wat poedersuiker over. Zet de schaal op een rooster en laat afkoelen. Snijd de friandise in kleine vierkantjes en bewaar resten in de koelkast.

    • Kim Maclean