Frankfurt remt beleggers af

Uitlatingen van de Europese Centrale Bank over een mogelijke renteverhoging misten hun uitwerking op de beursvloer niet. Vice-president Christian Noyer verklaarde gisteren dat de ECB ,,waarschijnlijk'' maatregelen moet nemen om de inflatie binnen de Europese Unie onder de 2 procent te houden. Vooral banken en verzekeraars hadden last van de voortdurend opdoemdende renteangst. In een rustige handel leverde de beeldbepalende AEX-index 2,78 punten in tot 559,62. Aegon verloor 1,05 op 80,30 euro, terwijl ING 75 cent daalde tot 50,45 euro.

Automatiseerder Baan was vanochtend de grootste verliezer. Het wispelturige fonds zag de koers met 3,3 procent dalen tot 14,55 euro. Nieuws over Baan was er niet, hetgeen voor menig belegger een goede reden was om winst te pakken.

Winnaars waren er ook bij de AEX-fondsen. Beleggers waren zeer te spreken over de uitspraak van toezichthouder Opta in de telecomwereld een dag eerder. De Opta dwingt KPN tot tariefsverlaging, maar minder rigoreus dan algemeen was verwacht. KPN won 65 eurocent op 43,60 euro. Hoogovens won zonder een duidelijke aanleiding zelfs ruim 4 procent op 53,80 euro. Ook Endemol, dat behoort tot de midkap-fondsen, won. Het televisiefonds maakt een flinke boekwinst bij de beursgang van de Duitse dochter Helkon. Endemol werd vanochtend 45 eurocent meer waard op 29,20.