First lady mengt zich in debat

De Amerikaanse first lady Hillary Rodham Clinton vindt niet dat het tonen van onwelvoegelijke kunst reden voor de overheid mag zijn de subsidie aan een museum in te trekken. Met deze uitspraak mengt Hillary Clinton zich in het debat dat in Amerika is ontstaan over de tentoonstelling Sensation: Young British Artists from the Saatchi Collection, die komende zaterdag opent in het Brooklyn Museum in Brooklyn, New York.

Op deze tentoonstelling zal naast een doorgezaagd varkentje op sterk water van Damien Hirst onder meer een portret van een zwarte maagd Maria te zien zijn, dat gedeeltelijk bestaat uit olifantenstront en pornografische plaatjes. De New-Yorkse burgemeester Giuliano dreigde met stopzetting van de gemeentesubsidie aan het museum.

Hillary Rodham-Clinton vindt dat het `niet gepast is om een instituut als het Brooklyn Museum zo te straffen'. ,,Ik zou zelf niet gaan kijken naar de tentoonstelling. Maar het museum heeft het recht de werken te tonen'', zei Hillary Clinton tijdens een bezoek aan een school in Harlem. Waarschijnlijk is Clinton volgend jaar Giuliano's tegenkandidaat van de Democratische Partij bij de verkiezingen voor de Senaat.