Fietsenfabrikant Accell lijft Sparta in

Fietsenfabrikant Accell neemt het noodlijdende Sparta uit Apeldoorn over. De productie van de Spartamet, de fiets met hulpmotor van Sparta, komt niet in handen van het Heerenveense Accell, dat zelf onder meer fietsen van het merk Batavis maakt.

De productie van de Spartamet, goed voor tien procent van de 40 miljoen gulden omzet van Sparta, is het lucratiefste onderdeel van de verder verliesgevende fietsenfabriek. Perikelen rond de Spartamet vormden het voornaamste struikelblok voor de overname. Concurrent Whinning Wheels weigert al enige tijd de door dochter Sachs ontwikkelde hulpmotor voor de Spartamet te leveren. Sparta kocht hierop een oude partij Sachs-motoren in China en verwerkte die in de Spartamet, tot ongenoegen van Sachs, dat Sparta hierop voor de rechter daagde. Die bepaalde onlangs dat Sparta de productie van de Spartamet diende te staken.

Sachs gaat de Spartamet nu zelf produceren. Accell neemt het resterende deel van Sparta over. Financieel directeur W. de Jong van Accell zegt te betreuren dat de Spartamet geen deel uitmaakt van de overname, ,,maar dat komt natuurlijk wel tot uiting in de overnameprijs''. Wat Accell voor Sparta betaalt wil hij overigens niet zeggen. ,,Ook zonder de Spartamet is Sparta voor ons een bijzonder interessante aanwinst.''

Accell heeft zelf geen plannen om een andere fiets met een bezinemotor op de markt te brengen. Het bedrijf maakt wel electrisch aangedreven fietsen, ,,maar op zo'n fiets moet je wel zelf trappen'', aldus De Jong.

Sparta wordt vanaf 1 januari 2000 in de cijfers van Accell meegenomen. Het bedrijf is voor 90 procent in handen van NPM Capital en twee andere investeringsmaatschappijen. De rest is eigendom van kleinere aandeelhouders waaronder familieleden van de oprichter en enkele oud-directeuren. Eén van hen wilde de verkoop tegenhouden, maar een statutenwijziging maakte dat onmogelijk.

Accell heeft voorlopig geen plannen om de verliesgevende Sparta-fabriek in Apeldoorn te sluiten. ,,Er komt wel een reorganisatie, daar ontkomen we niet aan'', zegt De Jong. Daarbij gaan 50 van de 160 arbeidsplaatsen verloren. De Jong verwacht de Sparta-fabriek binnen een jaar weer winstgevend te kunnen krijgen.

Accell, dat fietsen maakt in Nederland, Duitsland en Frankrijk, breidt zijn jaarproductie van 700.000 fietsen door de overname van Sparta met tien procent uit. Accell was al de grootste fietsenproducent van Nederland, met merken als Batavis, Koga Miyata en Loeki kinderfietsen. In Duitsland behoort Hercules tot de groep en in Frankrijk Lapierre en Mercier. In Europa is Accell de nummer drie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekijkt of de fusie niet tot een te sterke economische machtspositie voor Accell leidt. De Jong verwacht geen problemen met de NMa.