Duisenberg stuurt goudprijs omhoog

De prijs van goud is vanmorgen opnieuw fors gestegen, na een enorme koerssprong gisteren die de prijs tot het hoogste peil heeft opgestuwd sinds maart van dit jaar. Goud kostte vanmorgen in Londen 288,25 dollar per troy ounce (31,1 gram), tegen een slot van 281 dollar gisteren. Die dag was goud al gestegen vanaf 268,50 bij het slot van vrijdag. Reden voor de koerssprong is de mededeling van de vijftien Europese centrale banken in Washington dat zij de komende vijf jaar de verkoop van goudreserves beperken om daarmee de onrust op de goudmarkt weg te nemen.

President Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) maakte het voornemen bekend. Het gaat naast de ECB om de centrale banken van alle lidstaten van de EU met uitzondering van Griekenland en Denemarken, alsmede om de Zwitserse centrale bank.

De vijftien centrale banken zullen gedurende de komende vijf jaar elk jaar niet meer dan ongeveer 400 ton van hun goudreserves verkopen. Het totaal aan goudverkopen zal na vijf jaar de 2000 ton niet overschrijden. Ook zullen zij in deze periode het gebruik van goudopties, -termijntransacties en -leasings niet uitbreiden.

Duisenberg onderstreepte dat de centrale banken tot hun afspraak zijn gekomen om ,,de al te lang durende onzekerheid'' op de goudmarkt weg te nemen.

De onrust op de goudmarkt ontstond eerder dit jaar na aankondigingen door de Zwitserse en Britse centrale banken om gefaseerd een deel van hun goudreserves te verkopen. Daarna maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekend een deel van de goudvoorraad te willen verkopen om daarmee schuldkwijtschelding voor de armste landen te financieren. Na kritiek uit de goudmarkt besloot het IMF zich vervolgens te beperken tot herwaardering van een deel van zijn goudvoorraad. Dat de aankondiging van de centrale bankiers samenvalt met het IMF-besluit over de goudherwaardering heeft volgens Duisenberg alleen maar te maken met het feit dat de centrale bankiers in Washington allemaal bij elkaar zijn. Hij zei dat over de door de Europese centrale banken genomen maatregel ook met de Amerikaanse Federal Reserve is overlegd.

Volgens Duisenberg vallen ook de reeds door de Britse en Zwitserse centrale banken aangekondigde goudverkopen onder de gemaakte afspraken over een verkoopplafond. ,,Het is een zelf opgelegde discipline'', aldus Duisenberg. Volgens de ECB-president is voor 400 ton gekozen, omdat deze hoeveelheid ,,gemakkelijk door de markt kan worden geabsorbeerd''. De betrokkenen bezitten volgens een schatting van Duisenberg over zo'n 12.000 ton goud.

In een gezamenlijke verklaring van de centrale banken staat verder dat goud ,,een belangrijk element in de wereldwijde monetaire reserves zal blijven.'' Het akkoord zal over vijf jaar opnieuw worden bekeken.