Dependance Hermitage in Amsterdam

Het Staatsmuseum de Hermitage in St. Petersburg krijgt vrijwel zeker, vanaf het jaar 2006, een dependance in Amsterdam.

Het verpleeghuis de Amstelhof, een 17de-eeuws rijksmonument aan de Amstel, leent zich uitstekend voor verbouwing tot museum. Het investeringsbedrag van 80 miljoen gulden kan verkregen worden uit overheidsgelden en andere fondsen. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door de adviesbureaus KPMG en LAgroup. De Hermitage en de Stichting Hermitage aan de Amstel hebben een intentieverklaring ondertekend, die nog gevolgd moet worden door een definitief contract. Gerekend wordt op een bezoekersaantal van 250.000 per jaar.

De `Hermitage aan de Amstel' wil twee maal per jaar tijdelijke, `aantrekkelijke' exposities houden van vijf maanden en daarnaast een basisexpositie van objecten die maximaal twee jaar blijven. De getoonde werken komen uit de omvangrijke collectie van de Hermitage en andere Russische musea. Vermeden zal worden dat er concurrentie ontstaat met bestaande Nederlandse musea. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen werken uit de grote verzameling 17de-eeuwse Hollandse meesters van de Hermitage zullen overkomen.

,,Die hebben wij met opzet weggelaten'', zei prof.dr. Jan Fontein, die met prof. W.H. Crouwel en prof.dr. H.W. van Os in de raad van advies zit. Als thema's voor tentoonstellingen wordt onder meer gedacht aan `Venetië en Venetië van het noorden', `Russische iconen en religieuze muurschilderingen', `imperial style uit Rusland, Frankrijk en Duitsland', `Franse kunst', `Byzantijnse kunst' en de `culturen van Centraal Azië'. Zo kan Amsterdam werk verwachten van de Italiaanse schilder Titiaan (1487/90-1576), het schilderij Madonna onder appelboom van zijn tijdgenoot Lukas Cranach, beeldhouwwerk van de Italiaan Antonio Canova (1757-1822) en siervoorwerpen van de 19de-eeuwse Russische juwelier en hofleverancier van de tsaar Fabergé.

Het gebouw uit 1683 komt vrij omdat het niet meer geschikt is als verpleeghuis. Het wordt gekocht door de gemeente Amsterdam, die bereid is het aan de stichting Hermitage aan de Amstel te verhuren. Na de verbouwing zal er 4000 m2 expositieruimte beschikbaar zijn. Er komen multifunctionele zalen, horecavoorzieningen en een aparte ruimte voor educatieve programma's. Naast de 80 miljoen investering is vanaf 2006 een jaarlijks exploitatiebedrag van 11 miljoen gulden nodig, waarvan twee derde kan worden gedekt uit eigen inkomsten. Een nog niet met name genoemde `hoofdsponsor' wil volgens de stichting een substantieel deel van beide posten voor zijn rekening te nemen. Het project is een initiatief van directeur E.W. Veen van de Stichting Nieuwe Kerk in Amsterdam en directeur prof.dr. M.B. Piotrovski van de Hermitage.

    • Gerda Telgenhof