Commissie bemiddelt in conflict Maastricht

Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) heeft de hoogleraren van de medische faculteit toestemming gegeven om het dossier in te zien op basis waarvan het faculteitsbestuur is ontslagen. Een vertrouwenscommissie gaat nog deze week aan het werk.

Dat heeft voorzitter J. van Engelshoven van het stafconvent van het academisch ziekenhuis Maastricht vanmorgen bevestigd. De commissie bestaat uit twee hoogleraren en een directeur van een aan de faculteit verbonden wetenschappelijk instituut. De hoogleraren en de directeuren van de verschillende wetenschappelijke instituten hadden eerder tevergeefs bij de raad van toezicht van de UM aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de bestuurscrisis.

De hoogleraren willen weten welke redenen het college van bestuur had om het complete faculteitsbestuur twee weken geleden naar huis te sturen. ,,Er moet enig licht in de duisternis komen'', zegt Van Engelshoven. ,,Wij willen bezien welke problemen er waren en hoe die in de toekomst voorkomen kunnen worden.''

De vertrouwenscommissie wil in de loop van volgende week verslag uitbrengen.