China wil greep op economie houden

De Chinese communistische partij zal zijn greep op de Chinese economie niet laten verslappen. Daarbij gaat het vooral om speerpuntindustrieën. Dat staat in een officiële verklaring van de Communistische Partij die gisteren is gepubliceerd.

In de verklaring staat dat een belangrijk deel van de Chinese publieke sector nog voor lange tijd in handen van de staat en de partij zullen blijven. Het gaat dan vooral om industrieën die leveranties verzorgen voor de Chinese krijgsmacht, ondernemingen die technologisch geavanceerd zijn en de voornaamste publieke diensten.

De nu gepubliceerde verklaring is afgelopen week aangenomen door het centraal comité van de partij tijdens een plenaire zitting in Peking. De ambitieuze hervorming van de grote staatsbedrijven die premier Zhu Rongji in maart vorig jaar aankondigde, is de laatste maanden geconfronteerd met stevig verzet. (AFP)