Celstraf voor therapeut

De 57-jarige psychotherapeut Rob van R. uit Uitgeest is gisteren door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegens ontucht met twee patiënten. Van R. mag bovendien vijf jaar lang zijn beroep als therapeut niet uitoefenen.

De officier van justitie had vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Tot voor kort gold Van R. als een autoriteit op het gebied van hulpverlening aan slachtoffers en daders van seksueel misbruik. Hij gaf hun een `lichaamsgerichte therapie' die voornamelijk bestond uit massage. Van R. trad verschillende malen voor de rechtbank op als getuige-deskundige in zedenzaken en gaf jarenlang les op de rechercheschool.

In 1986 werd hij veroordeeld tot een boete van duizend gulden wegens `schennis van de eerbaarheid' van een patiënte. Dit vonnis is tot in hoogste instantie bekrachtigd. Nadat vorig jaar opnieuw zes patiëntes aangifte hadden gedaan van seksueel misbruik, is Van R. het afgelopen voorjaar gestopt met zijn praktijk. Twee vrouwen trokken tijdens de rechtszaak tegen Van R. hun aangifte in. Van de resterende vier zaken achtte de rechtbank er twee bewezen. Daarin ging het erom dat Van R. in zijn therapie te ver was gegaan met zijn aanrakingen, die ook hadden bestaan uit tongzoenen en vingers in de vagina. Van R. heeft deze beschuldigingen steeds ontkend. Volgens hem hebben de vrouwen tijdens de therapeutische behandeling onder zijn leiding hun trauma's `herbeleefd' in hun verbeelding.