Bijstandsmoeders 2

Het kabinet wil bijstandmoeders met kinderen onder de vijf jaar gaan verplichten om te solliciteren naar een baan buitenshuis. Ik geloofde mijn ogen haast niet. Bijstandmoeders zijn over het algemeen moeders die zonder hulp van een echtgenoot of levenspartner één of meer kinderen moeten opvoeden in weinig riante omstandigheden.

Bedenk eens hoeveel tijd er gaat zitten in het goed gekleed, schoon en netjes houden van kinderen: kledingbeurzen en het Leger des Heils aflopen, familie inschakelen, op koopjes jagen. Bedenk hoeveel energie het kost om elke dag gezond en lekker eten op tafel te zetten wat haast niets kost.

En dan wil je je kind mee naar buiten nemen, naar het park of het bos met het openbaar vervoer, een buggy en een fiets. Het huis moet schoon, de was loopt door, de boodschappen moeten gedaan. Oppas voor de lol is onbetaalbaar, dus een bijstandsmoeder is haast nooit eens vrij. De meeste bijstandsmoeders zijn altijd moe, knopen met moeite de eindjes aan elkaar en proberen de negatieve invloed van hun woonomgeving tegen te gaan. Deze moeders verdienen hulp en steun bij de opvoeding.

Het is onzin om hun leven nog onmogelijker te maken door een extra belasting in de vorm van werk dat ten koste van de opvoeding van de kinderen gaat.

    • Mirjam Broekhoff