Arrestaties in Timor

De troepen van de internationale vredesmacht in Oost-Timor, INTERFET, hebben hun acties tegen pro-Indonesische milities opgevoerd. Gisteren voerden ze een aanval uit op een bastion van pro-Indonesische strijders in de stad Com, ten oosten van de provinciehoofdstad Dili. Daarbij werden 15 strijders gevangengenomen.

Volgens een zegsman van INTERFET werd actie ondernomen, onder andere met de inzet van helikopters, na berichten over aanhoudende moordpartijen, brandstichting en geweld in en rond de stad. Eerder gisteren voerden soldaten van de internationale vredesmacht een aanval uit op een bolwerk van pro-Indonesische milities in de stad Liquica. De strijders wisten te ontkomen.

Ruim een week na de aankomst van INTERFET in Dili keren steeds meer gevluchte inwoners terug naar de stad. Maar ook duiken berichten op over nieuwe moordpartijen gepleegd door milities en door Indonesische soldaten. Zo zouden in de buurt van Baucau negen mensen zijn gedood, onder wie twee nonnen en een priester.

De gevluchte bisschop Belo heeft in Bonn gezegd dat de situatie in Oost-Timor vergelijkbaar is met die van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

VN-hulpverleners noemen de situatie dramatischer dan werd aangenomen. (Reuters, AP)