Advocaat houdt Schotten op afstand

Dick Advocaat zit vanavond weer in de dug- out van het PSV-stadion. Als trainer van Glasgow Rangers verdient hij veel punten, maar krijgt hij weinig waardering. The little corporal is te afstandelijk, vinden de Schotten.

De Britse voetbalverslaggevers waren afgelopen zaterdag op Eindhoven Airport stomverbaasd. De trainer van Glasgow Rangers omhelsde de perschef van PSV. ,,Het was voor ons de eerste keer dat Dickie Advocaat zijn emoties toonde'', zegt een journalist van The Guardian verongelijkt. Hij verwoordt het algemene ongenoegen over de succesvolle maar afstandelijke Nederlander. ,,Wij weten niet eens waar hij woont, met wie hij getrouwd is'', luidt de Schotse klaagzang.

In Glasgow waren ze gewend dat de trainer zich na afloop van een wedstrijd met een glas bier tussen de journalisten begaf. Met de komst van the little corporal zijn de klassieke verhoudingen in ere hersteld. ,,Als ik hun een vinger geef, pakken ze mijn hele hand'', verklaart Advocaat voor alle duidelijkheid. Hij vertelt over verhalen in de krant die volledig uit hun verband waren gerukt. Daarom geeft hij dit seizoen alleen persconferenties. Daarom komt hij over als een koele kikker. Hij streeft naar goede resultaten in de Champions League en niet naar goede contacten met de pers.

Hotel De Swaen in Oisterwijk is deze middag een verzamelplaats van oude bekenden. Op zijn 52ste verjaardag maakt Advocaat een vluchtig praatje met Nederlandse journalisten, tot zichtbaar ongenoegen van hun Schotse collega's. Hij kijkt ongeduldig op zijn gouden horloge, een afscheidscadeau van de spelers van het Nederlands elftal. Zijn haarimplantatie heeft de Schotse stormen prima doorstaan. Hij maakt een ontspannen indruk. ,,Ik heb het prima naar mijn zin'', zegt hij voor de duidelijkheid. ,,Deze club heeft alles wat een coach wenst. Ik bepaal het beleid met de voorzitter. Hoe minder lijntjes, hoe beter de prestaties.''

Zijn Engelse woordkeuze is gelardeerd met Haagse en Amerikaanse tongval. Advocaat voetbalde zo'n twintig jaar geleden voor Chicago Sting. Toen zijn ploeggenoot Wim van Hanegem in de lege kantine van deze club het verzoeknummer You needed me van Ann Murray uit de jukebox liet galmen, rolden bij de eenzame Advocaat de tranen over de wangen. Gevraagd naar die minder plezierige ervaring in het buitenland kijkt hij triomfantelijk om zich heen. ,,Wie zegt hier dat ik geen emotioneel mens ben?''

Over zijn tijdelijke terugkeer bij PSV, waar hij tussen 1994 en 1998 trainer was, vertelt hij in zakelijke bewoordingen. Voor sentimenten is geen plaats in het huidige topvoetbal. Natuurlijk heeft hij zaterdag genoten van de positieve reacties in het Philips-stadion. Hij was met een privévliegtuig van voorzitter David Murray (geen familie van Ann) overgevlogen uit Glasgow. Hij zag PSV met 6-1 winnen van Willem II. Maar hij had niet veel opgestoken van de speelwijze van de Eindhovense club. ,,PSV heeft voor mij geen geheimen. Ze spelen al honderd jaar 4-4-2. Eerlijk gezegd was het meer een gezellig uitje dan een nuttige bijscholing'', glimlacht Advocaat.

Als trainer van de Rangers is hij nog lang niet uitgepuzzeld. Hij heeft de afgelopen vijftien maanden zeventien spelers gekocht, maar het ideale elftal staat nog steeds niet op het veld. Het internationale gezelschap (Fins, Pools, Frans, Duits, Engels, Italiaans, Oekraïens, Amerikaans, Argentijns, Australisch en Nederlands) vormt geen hecht collectief. De selectie bestaat uit 27 spelers en telt slechts zeven Schotse namen. Alleen middenvelder Barry Ferguson is goed genoeg om een basisplaats te mogen claimen. Hij kan vanavond wegens een blessure waarschijnlijk niet meespelen.

Volgens Advocaat vormt de geringe Schotse inbreng geen bezwaar in Glasgow. ,,De mensen accepteren alleen maar succes.'' De supporters willen zweet zien kleven aan de blauwe shirts, desnoods oranje zweet. Met verdediger Arthur Numan, middenvelder Giovanni van Bronckhorst en aanvaller Michael Mols is de Nederlandse inbreng groot. Numan wordt geprezen om zijn mentaliteit. Van Bronckhorst is vooral geliefd bij de vrouwelijke aanhang. Mols is de `geinponem' van het gezelschap. Met zijn guitige sproetenkop en zijn technische vaardigheid heeft de voormalige midvoor van FC Utrecht zich binnen drie maanden razend populair gemaakt. ,,De fans kunnen zich met Michael identificeren'', meent Advocaat. ,,Hij moet alleen nog wennen aan het hoge tempo. Hij is te laat naar een topclub verhuisd.''

Net als PSV zijn de Rangers in de nationale competitie nog zonder puntenverlies. De Nederlandse eredivisie wordt door buitenlandse waarnemers als Micky Mouse-competitie afgeschilderd. De Schotse Premier League vertoont op het eerste oog nog veel meer gebreken. Tien clubs spelen een dubbele competitie. Het katholieke Celtic en het protestantse Rangers, de aartsrivalen uit Glasgow, maken sinds jaar en dag de dienst uit. Met uitzondering van Aberdeen, dat de hegemonie beginjaren tachtig tijdelijk doorbrak.

Volgens Advocaat mag de moeilijkheidsgraad van de Schotse competitie niet worden onderschat. ,,Zeker niet door jullie, want in Nederland is het niveau van dezelfde hoogte, of dezelfde laagte. In uitwedstrijden krijgen wij meer tegenstand dan Ajax of PSV. Bij ons is het altijd een slijtageslag, ondanks de soms gebrekkige kwaliteit. Celtic en Rangers zouden in Nederland ook tot de top behoren. Dus waar praten we over?''

    • Jaap Bloembergen