ABN Amro praat niet met NatWest

De Nederlandse bank ABN Amro heeft geen belangstelling om een bod te doen op NatWest, de Britse bank die in een overnamestrijd gewikkeld is met twee Schotse banken. Een overname van ABN Amro in Groot-Brittannië is niet aan de orde, aldus Jan Kalff, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, gisteren in Washington.

,,Een overname heeft alleen zin als er kosten- of batensynergie ontstaat. Die zijn in het geval van NatWest niet erg waarschijnlijk. We hebben NatWest niet nodig. Het enige voordeel dat een overname zou hebben, is dat we daarmee onze marktkapitalisatie zouden verdubbelen'', zei Kalff.

Kalff zei wel dat zijn bank op zoek is naar kandidaten voor samenwerkingsverbanden in Europa, met name in Frankrijk. Een volledige overname van een Franse bank blijft nog steeds stuiten op de Franse bescherming van banken. ,,Daar kom je als buitenlandse bank niet tussen'', aldus Kalff. Daarom zoekt ABN Amro naar andere oplossingen, zei hij, bijvoorbeeld minderheidsdeelnemingen of de vorming van gezamenlijke ondernemingen, zoals de bank ook op de Italiaanse markt heeft gedaan. Dit biedt voordelen zonder een volledige overname. In Frankrijk stuit dit op minder weerstand, aldus Kalff.

(Redactie Economie)