Warmte in september al record

De maand september is nog niet voorbij, maar nu al is er een record gebroken. Meteorologen van het KNMI en Meteo Consult registereerden afgelopen zaterdag voor de vierentwintigste keer een warme dag, één meer dan in september 1949, de maand die nu nog als de warmste van deze eeuw in de boeken staat. Onder een warme dag verstaan weerkundigen een dag waarop de maximumtemperatuur twintig graden of meer bedraagt. Of de maand september ook het record hoogste gemiddelde etmaaltemperatuur gaat breken, is niet zeker. In september 1949 werd een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,2 graden bereikt. Tot vandaag bedraagt de etmaaltemperatuur in de huidige maand september gemiddeld 17,7 graden.

Meteo Consult heeft uitgerekend dat in de laatste vier dagen van september een gemiddelde etmaaltemperatuur van minimaal 14,1 graden moet worden bereikt om ook dit record te breken.

Als het record wordt gebroken, zou september 1999 de geschiedenis ingaan als de warmste maand sinds 1706. Overigens was de huidige septembermaand tot nu toe 3,8 graden warmer dan normaal. Juni was een kwart graad kouder dan normaal, juli was 2,3 graden warmer dan normaal en augustus één graad warmer dan normaal.