Wachten op de Apocalyps in Nuevo Jerusalen

In Mexico bereiden de inwoners van Nuevo Jerusalen zich voor op het naderende einde van de wereld. Want ditmaal zal de Apocalyps zeker komen.

In Nuevo Jerusalen zijn geen baby's en stopt het onderwijs na de vijfde klas. Voor de inwoners van het `nieuwe Jeruzalem' is dat vanzelfsprekend, want aan het einde van het millennium zal het aardse leven ophouden te bestaan. Waarom dan moeite doen om het voort te zetten?

Toch gloort er hoop in de harten van de inwoners van deze uit het niets opgebouwde stad, gelegen in een vallei in het westen van Mexico. Op de dag van de Apocalyps zullen zij namelijk worden gespaard, door de heilige maagd Maria die ze de weg zal wijzen naar een nieuw leven – met oude waarden.

In Nuevo Jerusalen bestaan strenge leefregels; geen drugs en alcohol, geen auto's of fietsen, geen radio en televisie, geen make-up, geen lang haar voor mannen. Relaties tussen inwoners zijn taboe, de klederdracht moet eenvoud uitstralen. Tientallen mensen zijn al verbannen uit de stad: wegens te laat opstaan, het missen van de kerkdienst of het overtreden van andere regels. Een vrouw werd onlangs weggestuurd omdat ze zwanger bleek te zijn. De meesten hebben zich niet neergelegd bij hun uitstoting en bivakkeren buiten de muren van de stad, in de hoop dat er nog redding is.

De stad wordt geregeerd door een hiërarchie van `priesters', `bisschoppen' en `kardinalen', die een sprookjesachtige variant van het katholicisme hebben ingesteld. De filmmaker Arturo Ripstein liet zich vorig jaar voor zijn film `Evangelio de las Maravillas' inspireren door Nuevo Jerusalen. ,,Absurd, onlogisch, fascinerend, vermengd met de kleur van kinderlijke dromen'', zo omschrijft Ripstein het leven in de stad.

Nuevo Jerusalen werd in 1973 gesticht door `Papa Nabor', een priester die ontevreden was over het hedendaagse katholicisme. Hij creëerde een eigen religie, gebaseerd op boodschappen van de maagd Maria die hij ingefluisterd kreeg door een analfabete oude vrouw. Sindsdien hebben 5000 mensen gewerkt aan zijn aardse paradijs. De sekte heeft naar eigen zeggen datgene herwonnen wat de katholieke kerk is kwijtgeraakt: de kleur, de praal, rituelen, mysticisme, mysterie en tovernarij. Daarom wordt de mis in het Latijn opgedragen, zijn oude dooprituelen uit de kast gehaald en wordt exorcisme, de duiveluitdrijving, op traditionele wijze beoefend.

,,Vroeger nam ik deel aan pelgrimstochten: niemand wist de antwoorden tijdens de mis, van de honderd mensen zongen er hooguit tien, en er stonden marskramers en eettenten buiten de kerk'', zegt Pablo Perez, die in 1982 zijn boerderij verkocht en naar de heilige stad verhuisde. ,,Toen ik hier kwam en zag dat de vrouwen netjes waren gekleed en allemaal gedisciplineerd zongen, – toen wist ik dat ik hier wilde zijn.''

De inwoners van Nuevo Jerusalen geloven dat hun paradijs dankzij hun gebeden nog minstens vijftig jaar zal blijven bestaan. Tijdens de Apocalyps zullen plaatselijke vulkanen hun vuurballen uitspuwen over de wereld. Daarop zal een soort nucleaire winter aanbreken die al het leven op aarde zal vernietigen. De aarde rondom de stad zal opensplijten, en de inwoners zullen worden afgesneden van de rest van de wereld. Er zijn eerder voorspellingen gedaan over het naderende einde van de wereld, bijvoorbeeld in 1990. Maar ditmaal zijn de tekenen sterker dan ooit en dus bereiden de bewoners van Nuevo Jerusalen zich voor op een koude winter. (AP)

    • Mark Stevenson