Van Dale telt 8.778 nieuwe woorden

In de Beurs van Berlage in Amsterdam is vanmiddag het eerste exemplaar van de nieuwste editie van het Van Dale groot woordenboek der Nederlandse taal overhandigd aan Harry Mulisch.

De dertiende druk, die grondig is herzien, ligt vanaf morgen in de winkels. De Grote Van Dale telt 8.778 nieuwe woorden. Volgens de Nederlandse hoofdredacteur, drs. Ton den Boon, geven de nieuwe woorden een mooi beeld van de maatschappelijke veranderingen in de jaren negentig. Den Boon: ,,Bij de editie van 1992 lag de nadruk sterk op woorden die met het milieu te maken hebben. Nu wijzen de neologismen op de flexibilisering van de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan afroepcontract, banenpool, flexwerker, jobhopper, klapstoeleconomie en koopzondag.''

In de nieuwe Van Dale staan 9.729 citaten, de meeste afkomstig van schrijvers. Het best vertegenwoordigd is Arthur van Schendel met 462 citaten, gevolgd door Geerten Gossaert met 282. Derde staat Simon Vestdijk (266).

Van levende auteurs wordt Koos van Zomeren met 94 keer het meest geciteerd. Koningin Beatrix wordt drie keer aangehaald, evenals oud-premier Ruud Lubbers. Premier Kok wordt twee keer geciteerd. In totaal worden zo'n 800 mensen aangehaald.

aangehaaldpagina 20