Tweede kans

Denkend aan de `Internet in Business'-beurs zie ik eindeloze rijen monitoren die beeld en geluid uitstorten over een hongerige mensenstroom. Weelderige stands dragen met visitekaartjes en glanzend drukwerk uit dat alleen dit bedrijf de toegangspoort naar rijkdom biedt. De goudkoorts op deze RAI-vloer werd nog overtroffen door die op de beurs voor mobiele telefonie in een aanpalende hal. De boodschap van deze krachtenbundeling is duidelijk: wie niet tijdig deelnam aan de GSM-hausse, krijgt met Internet-handel een laatste kans. Zoals kennis de delfstof vormt van deze nieuwe industrie, fungeren computersystemen als de goudzoekerszeef. En zoals ooit wijsgerig werd gesteld dat je bent wat je eet, geldt nu: je bent wat je weet.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl.