Topman EZ weg na kritiek op kabinet

Secretaris-generaal prof.dr. S.J.G. van Wijnbergen van het departement van Economische Zaken staakt met onmiddellijke ingang zijn huidige werkzaamheden en wordt per 1 september volgend jaar formeel ontslagen. Hij is die regeling ,,na goed overleg'' met minister Jorritsma (Economische Zaken) overeengekomen, zo heeft het ministerie vanochtend meegedeeld. Na zijn ontslag zal hij geen aanspraak maken op wachtgeld. Van Wijnbergen zegt ,,zonder rancune'' te vertrekken. Jorritsma wees er vanochtend nog eens op dat zij het afgelopen jaar ,,buitengewoon goed heeft samengewerkt'' met Van Wijnbergen. Bovendien blijft hij haar het komend jaar ,,op de inhoud'' adviseren.

De secretaris-generaal heeft op een besloten bijeenkomst kritiek geuit op het Belastingplan voor de 21ste eeuw. Hoewel hem was verzekerd dat er geen pers aanwezig was, lekten zijn uitspraken toch uit naar De Telegraaf. Van Wijnbergen kwam direct na het aantreden van Paars II al in opspraak, toen hij de economische ramingen van het kabinet veel te optimistisch noemde. Hij beloofde Jorritsma toen voortaan alle uitspraken die hij publiek zou doen eerst aan haar voor te leggen. De bewindsvrouw zei vanochtend geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor uitspraken van ambtenaren `die contrair staan op besluiten zoals het kabinet die heeft genomen'.

vraaggesprekpagina 3