Tennisploeg rekt verblijf in Davis Cup

In een typisch Zuid-Amerikaans decor van vijfduizend vurige supporters op het tenniscomplex in Guayaquil heeft het Nederlandse Davis-Cupteam zijn verblijf in de wereldgroep weten te verlengen. Zaterdag legde het dubbel Paul Haarhuis en Jan Siemerink reeds de basis voor de zwaarbevochten 3-2 overwinning op Ecuador door het koppel Nicolas Lapentti en Andres Gomez met 7-5, 6-3 en 7-5 te verslaan.

Desondanks moesten kopman Sjeng Schalken en Siemerink ook gisteravond nog een helletocht volbrengen om degradatie uit de elitegroep te voorkomen. Maar als op 7 oktober in Londen de loting plaatsvindt voor volgend jaar behoort Nederland nog altijd tot de beste zestien tennisnaties ter wereld.

De Nederlandse tennissers ondervonden afgelopen weekeinde hoe zwaar het is in Zuid-Amerika te spelen. Vrijdag kreeg Siemerink al ijsblokjes naar zijn hoofd gesmeten – nu liep de temperatuur soms op tot tegen de 40 graden – en Schalken en Haarhuis moesten vaak bukken voor de muntjes, die vanaf de tribunes op de baan werden gegooid. ,,Die moet je gewoon oprapen en in je zak stoppen'', verklaarde Haarhuis laconiek. ,,Je moet je niet laten provoceren.'' Toch had Schalken zich regelmatig geërgerd tijdens zijn fascinerende gevecht met Lapentti, de huidige nummmer veertien van de wereld. ,,De supporters van Ecuador snappen geen barst van tennis, maar ze weten wel wanneer ze moeten schreeuwen.''

Nadat Schalken in vijf zinderende sets (1-6, 3-6, 6-0, 7-6 en 6-3) de Ecuadoriaanse kopman Lapentti had laten ontsnappen, bracht Siemerink de zwakke Luis Morejon in vier sets (6-4, 7-5, 3-6 en 6-3) diens tweede nederlaag toe. Pas toen zwegen de vijfduizend doldwaze toeschouwers op de tribunes, die door de Ecuadoriaanse bondscoach Viver eerder vermanend waren toegesproken. Siemerink bewaarde echter zijn kalmte in de slotpartij en met voldoening zal hij neerstrijken in Toulouse om in de Franse stad zijn titel van vorig jaar te verdedigen.

Zo volgde het Nederlandse team soms bibberend het scenario van de zichtbaar opgeluchte bondscoach Michiel Schapers. Winst in het dubbelspel en twee punten tegen Morejon, de bescheiden nummer 206 van de wereldranglijst, bleken inderdaad voldoende om de eindzege veilig te stellen. De reeds 39-jarige Andres Gomez, negen jaar geleden winnaar op Roland Garros, was zaterdag te dik en te traag om het duo Haarhuis/Siemerink werkelijk te verontrusten. ,,Ik had de twee nederlagen tegen Lapentti ingecalculeerd, alles is volgens plan verlopen'', constateerde Schapers.

Binnenkort maakt de oud-prof de balans op van de bizarre trip naar Ecuador, waar het tennis de armoede en de criminaliteit slechts voor even naar de achtergrond kon verdringen. De bondscoach roept in elk geval Richard Krajicek ter verantwoording voor zijn late afmelding. ,,Een man een man, een woord een woord'', zei hij over zijn beste speler, die zijn belofte had gebroken. Volgend jaar zal Schapers zijn potentiële kopman echter weer hard nodig hebben, wil Nederland ooit verder komen dan de kwartfinales.