Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Clubliefde. Ouderwetse clubliefde. De dames van de hockeyclub MOP uit Vught, het Brabantse Wassenaar, hebben zich uit de competitie teruggetrokken omdat ze geen goed team op de been konden brengen. Wat is er gebeurd? Toen de club degradeerde zeiden heel veel meisjes houdoe en vertrokken naar andere clubjes, die een klasse hoger spelen. Zo gaat dat. Ze waren ook alleen maar geleased omdat ze met de stick het balletje goed konden raken en waren geen lid van MOP omdat MOP zo'n leuke club is. Dat is MOP dus niet. Anders waren ze wel gebleven.

Zaterdag beklaagde de coach van de mannen van Den Bosch zich in deze krant dat het een schande is dat Oranje Zwart uit Eindhoven met de portemonnee loopt te zwaaien en spelers wegkoopt. Onmiddellijk vertelde een kenner mij dat iedereen dat mag zeggen, behalve de hockeyclub Den Bosch, die een paar jaar geleden een ordinaire broedermoord pleegde op de hockeyclub Tilburg, door daar een paar spelers weg te kopen.

Geld dus. Niks sport. Niks clubliefde. Gewoon poen. De spelers van de hockeyclub Amsterdam werden zondag bij het koffiedrinken voorgesteld aan de Pakistaanse sleeppushspecialist Abbas, die door voorzitter Jons Hensel persoonlijk was ingevlogen. Overgenomen van de club Habib Bank. Prijs? Kost en inwoning. En dat geloof ik onmiddellijk. Die Abbas is dus gek!

Het leuke van hockeyen bij een club is toch dat je samen traint, speelt, drinkt en feest en op die manier samen promoveert, degradeert of middenmoot? Maar dat is dus voorbij. Sponsors, altijd omhoog gevallen middenstand, druk met de eigen erectie en naam op het shirt, bepalen het dus vanaf nu. Ook goed. Maar als de resultaten de gezelligheid gaan beïnvloeden berg je dan maar. Ik ging vroeger graag naar mijn broer op Kampong kijken. De sponsor had daar niks te vertellen. Hij betaalde de sokken en dronk mee. Het was na een 4-0 verlies net zo gezellig als na een vette overwinning. Bier, bitterballen en een hoop lol. Een seizoen zijn ze bijna gedegradeerd, maar daar merkte je bij Kampong niks van. Bij de meeste clubs is dat dus over. Weer een mooie reden om nooit meer te gaan kijken.

    • Youp van ’t Hek