SPD woedend op Lafontaine

In de Duitse Sociaal-Democratische Partij (SPD) is verontwaardigd gereageerd op de publieke afrekening van Oskar Lafontaine met zijn partijgenoot bondskanselier Gerhard Schröder. Vooraanstaande SPD-ers eisen dat Lafontaine zijn lidmaatschap van de partij opgeeft, zodat hij `nooit meer' een rol in de SPD kan spelen.

Lafontaine rekent in zijn boek Das Herz schlägt links, dat over twee weken verschijnt, hardhandig af met kanselier Schröder, die hij steeds als rivaal heeft beschouwd. Gisteren verklaarde Lafontaine in een vraaggesprek met Welt am Sonntag, dat hij het van meet af aan oneens is geweest met de moderniseringspolitiek van Schröder. ,,Ik heb mijn ambten [als partijleider en minister van financiën] neergelegd, omdat ik het qua politieke stijl en inhoud principieel oneens was met Gerhard Schröder,'' aldus Lafontaine. Aangezien de bondskanselier volgens de grondwet de richtlijnen bepaalt, besloot Lafontaine er de brui aan te geven. Op 11 maart van dit jaar trad hij abrupt af zonder tekst of uitleg. Temidden van een golf politieke nederlagen, die de SPD deze maand bij deelstaatverkiezingen treft, tracht Lafontaine zich nu te rechtvaardigen.

Hervormers in de SPD spreken van `de laatste stuiptrekkingen van een slechte verliezer' en het `laatste hoofdstuk Lafontaine'. SPD-minister van Justitie, Herta Däubler-Gmelin, had geen goed woord over voor de handelwijze van Lafontaine, die ,,tegen elke prijs zijn gelijk probeert te halen''. Volgens Gerhard Glogowski, die Schröder opvolgde als minister-president in Nedersaksen, begonnen de problemen in het kabinet niet met het vertrek van Lafontaine. ,,Integendeel: de verkeerde politiek was van meet af aan in wezen het werk van Lafontaine. De pensioenen, de gezondheidszorg – op ieder terrein moest iets worden teruggedraaid'', aldus Glogowski.

Lafontaine zelf meent dat de partij met Schröders modernisering de verkeerde weg is ingeslagen. De reeks verkiezingsnederlagen had `vanzelfsprekend' kunnen worden verhinderd als de politiek, die rood-groen de eerste maanden bedreef, was voortgezet. Het is onverantwoordelijk, zei Lafontaine, dat managers `miljoenen' per jaar krijgen, terwijl werknemers met inkomensverlies te kampen hebben. ,,Dat is een maatschappij die ik niet wil''.

Intussen heeft de SPD gisteren de tweede ronde burgemeestersverkiezingen in de meeste steden van Noordrijn-Westfalen verloren. De CDU veroverde 13 van de 23 burgemeestersposten, zoals die in Keulen, Düsseldorf en Gelsenkirchen. Wel wist de SPD de macht in Wuppertal, Dortmund en Bonn te behouden. In Bremerhaven heeft de SPD de gemeenteraadsverkiezingen gisteren gewonnen (42,1 procent). De extreem-rechtse Duitse Volksunie blijft met 5,2 procent in de gemeenteraad.