Snufjes maken auto's zwaarder

Nieuwe auto's worden steeds zwaarder. Vorig jaar met gemiddeld acht kilo. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. In tien jaar tijd is er zelfs sprake van een gemiddelde gewichtstoename met 190 kilo. Het is volgens het CBS de luxe die zorgt voor zwaardere auto's, want de moderne automobilist wil allerlei extra's in zijn voertuig. Het gaat om accessoires als audio-installaties, airbag, stuurbekrachtiging, elektrisch bedienbare ruiten, cruisecontrol en airconditioning.

De gewichtstoename gaat niet gepaard met meer brandstofgebruik. Dat komt volgens het CBS doordat fabrikanten de motoren steeds efficiënter hun werk laten doen. Sinds 1990 is het brandstofgebruik dan ook nauwelijks gewijzigd. Benzinemotoren van de nieuwe auto's doen gemiddeld 12,1 kilometer op één liter benzine. (ANP)