Rusland dreigt met een grondoorlog

Rusland heeft bij monde van minister van Defensie Sergejev gedreigd met een grondoorlog tegen Tsjetsjenië.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag bombardeerden vandaag Russische straaljagers de afvallige deelrepubliek. Volgens de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov zijn bij de luchtoorlog al meer dan driehonderd doden gevallen.

Uit de hoofdstad Grozny, die nog grotendeels in puin ligt na de vorige oorlog tussen 1994 tot 1996, is een uittocht van vluchtelingen op gang gekomen. Radio Echo Moskvi meldde rond het middaguur dat zeventig tot tachtig ontheemden per uur over de grens met de Kaukasische buurregio Ingoesjetië trekken.

,,We staan voor een humanitaire ramp'', waarschuwde premier Achmed Malsagov van Ingoesjetië. Hij heeft de belangrijkste grensovergang gesloten nadat de eerste tienduizend vluchtelingen waren gepasseerd. Er is een tentenkampje opgericht met een capaciteit van vijfhonderd plaatsen, terwijl een onbekend aantal vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, kinderen en bejaarden, in een kilometerslange colonne van vrachtauto's en tractoren is gestrand.

Opnieuw namen vanochtend toestellen van het type SU-25 olieopslagplaatsen en doelen in het industriegebied van Gronzy onder vuur. Zendinstallaties van de Tsjetsjeense omroep, een centrum voor mobiele telefonie, transformatorhuisjes en bruggen zijn al eerder uitgeschakeld. Premier Vladimir Poetin van Rusland zei dat de Russische luchtmacht de Tsjetsjeense infrastructuur vernietigt omdat de moslimrebellen, die Moskou verantwoordelijk houdt voor de recente terreurgolf in Rusland, daar gebruik van zouden maken.

Minister Igor Sergejev van Defensie sloot een grondoorlog niet uit. ,,We hebben daartoe verschillende varianten uitgewerkt die we zullen toepassen al naar gelang de omstandigheden'', zei hij gisteren. Echo Moskvi meldde dat binnen het leger ook voorstanders zijn van de inzet van kernwapens, maar met name premier Poetin reageert terughoudend: ,,We zullen niet zomaar ondoordacht jongens het vuur insturen.'' Een herhaling van de bloedige oorlog die in 1996 eindigde met een vernederende aftocht van het Russische leger is volgens hem uitgesloten. Komt er een grondoperatie, zo liet hij doorschemeren, dan alleen een beperkte van elitetroepen die op Tsjetsjeens grondgebied infiltreren.

Moskou is bezig een cordon sanitaire aan te leggen rond Tsjetsjenië. Grote aantallen zwaar geschut en duizenden manschappen trekken zich langs de 850 kilometer lange grens samen. Het Kremlin heeft de gastoevoer en de pensioenbetalingen aan dit de facto onafhankelijke gebied stopgezet.

hoofdartikelpagina 7

    • Frank Westerman