Rattle: pop en jazz bij de Berliner

Sir Simon Rattle, de Britse dirigent die in 2002 de Italiaan Claudio Abbado opvolgt als chef-dirigent en artistiek leider van de Berliner Philharmoniker, wil zijn wereldberoemde klassieke orkest ,,uit het klassieke getto'' halen en gaan experimenteren met het spelen van jazz- en popmuziek. Op een persconferentie in Berlijn zei Rattle zaterdag: ,,Dit is een orkest dat alles kan spelen en alles zou moeten spelen. Het is enorm belangrijk niet alleen de traditie voort te zetten, zoals die is, maar die traditie ook verder uit te bouwen.''

De 44-jarige dirigent, die de afgelopen week enorm publiek succes had met uitvoeringen van de Tiende symfonie van Mahler, zei dat hij verwacht in de toekomst in Berlijn ,,wat minder Mahler, wat minder Brahms en meer eigentijdse en nieuwe muziek'' te zullen brengen. ,,Die klassieke muziek is zo bijzonder, dat die niet steeds als enige op het programma kan blijven staan.'' Volgens Rattle wordt klassieke muziek net zoals in de VS en Engeland ook in continentaal Europa een steeds marginaler verschijnsel en moet de jeugd de concertzalen worden binnen gehaald met een nieuw soort orkestrepertoire. ,,We moeten ons nu opstellen als evangelisten.'' (AFP, AP)