PSV walst na rode kaart Gentile over Willem II heen

René Temmink trad zaterdagavond geheel volgens de regels op tegen een vergrijp dat veel scheidsrechters steeds vaker met de mantel der liefde bedekken. De arbiter uit Deventer trok een rode kaart voor Marco Gentile toen de speler van Willem II met een tackle van achteren Ruud van Nistelrooy dreigde te torpederen. De spits van PSV sprong op het juiste moment enkele centimeters van de grond omdat hij Gentile ,,voelde'' aankomen en voorkwam daarmee een zware blessure die hem, volgens eigen zeggen, zeker vijf maanden uit de roulatie zou hebben gehouden.

Het wegzenden van Gentile betekende het einde van een machtsevenwicht in de wedstrijd. PSV walste vervolgens kinderlijk eenvoudig over de Tilburgers heen: 6-1. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Van Nistelrooy, die in de tweede helft een gave hattrick maakte nadat hij nota bene eerst een strafschop had gemist.

Na het eenzijdige duel verklaarde 's lands topscorer, kennelijk uit mededogen met Gentile, dat een gele kaart ook op zijn plaats was geweest. De aangescherpte maatregel is juist enkele jaren geleden ingesteld om aanslagen als deze op achillespezen en enkels te voorkomen. Een tackle van achteren, die een speler meestal niet ziet of voelt aankomen, kan blijvende schade of invaliditeit veroorzaken. Dat laatste overkwam bijvoorbeeld Marco van Basten.

Van Nistelrooy vindt dat de scheidsrechters in Nederland aanvallers zoals hij goed beschermen. En niet altijd wordt volgens hem volstaan met een gele kaart daar waar het een rode kaart moet zijn. Berhalter van Cambuur kreeg na een dergelijke overtreding op Van Nistelrooy vorig seizoen ook een rode kaart.

Wat Gentile zaterdagavond bezielde kon ook Van Nistelrooy niet verklaren. Misschien was de Hagenaar getergd omdat hij eerder in eigen doel had geschoten. Hij gleed met twee benen naar de enkels van de spits die PSV straks een vermogen moet opleveren. Het incident gebeurde bij de middenlijn en er was eigenlijk geen enkele aanleiding toe. Gentile, die Romario ook al eens op brute wijze attaqueerde, verweerde zich door te stellen dat hij voor de bal ging. De bal raakte hij uiteindelijk ook, maar alleen omdat Van Nistelrooy op het juiste moment opsprong. Tijdens de persconferentie ging trainer Adriaanse van Willem II niet zover dat hij de aanslag van zijn verdediger scherp veroordeelde. Hij had de onbesuisde actie niet goed gezien en meende dat Gentile bij de arbitrage zijn reputatie tegen heeft.

De druiven waren kennelijk zuur bij de vermeende toptrainer. Adriaanse vond het nodig om een journalist te kijk te zetten die het waagde te vragen waarom Abdellaoui en niet Bombarda in de spits was opgesteld. Met het oog op de defensie van PSV, die volgens Adriaanse vrij traag is en problemen heeft met de onderlinge samenwerking, had hij gekozen voor een meer beweeglijke aanvaller. Met die argumentatie kreeg hij het aan de stok met zijn collega Gerets van PSV. Toch was er wel iets voor te zeggen, maar de onfatsoenlijke manier waarop hij de vraagsteller beantwoordde (,,als je deze wedstrijd mag verslaan moet je dit weten'') verlaagde hij zichzelf tot een bedenkelijk niveau. Overigens kreeg Abdellaoui geen voet aan de grond bij de PSV-defensie waarin Nikiforov weer uitblonk en Van Bommel zich goed kweet van zijn taak als de vervanger van de gepasseerde centrale verdediger Dirkx.

De meeste aandacht ging toch weer uit naar Ruud van Nistelrooy. Na de douche stond de 23-jarige Brabander in goed Engels een peloton Britse verslaggevers te woord. De Britten waren aanwezig met het oog op de Champions League-confrontatie PSV-Glasgow Rangers van morgenavond. Ze vertrokken tevreden naar hun hotel. Enkele meters verder sprak Gerets de opmerkelijke wens uit dat Van Nistelrooy zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt over zijn toekomst. PSV rekent erop dat de spits vanaf volgend seizoen niet meer te behouden is. Ondanks een contract dat nog tot 2003 doorloopt. ,,Daarom is het voor z'n gemoedsrust beter dat Ruud binnen enkele weken weet waar hij en PSV aan toen zijn'', meende Gerets.

Praten over de nabije toekomst is nu juist iets waarvoor Van Nistelrooy zich wil afsluiten. ,,Eigenlijk wil ik voor het einde van het seizoen zo min mogelijk gedoe rondom mijn persoon. Ik zal met niemand iets bespreken. Ik heb met mijn zaakwaarnemer afgesproken dat we tegen de Kerst eens gaan inventariseren.'' En als Real Madrid zich morgen meldt met een aanbieding waardoor je netto twee of drie keer zoveel kunt verdienen? ,,Dan valt daarover met mij nog niet te praten. Ik maak eerst het seizoen zo goed mogelijk af bij PSV.''

    • Erik Oudshoorn