Patisson

De patisson hoort tot de familie van de pompoenen. Hij is aan één kant afgeplat en daardoor lijkt deze vrucht op een ruimteschotel zoals die in veel sciencefictionfilms wordt afgebeeld. De rand is gewelfd. De schil van de patisson is wit, groen of geel van kleur. Net als courgettes worden ze meestal jong geoogst en kunnen dàn ook met schil worden gegeten. Wassen en in stukken snijden is voldoende. Patissons lenen zich er goed voor om uit te hollen. Door hun leuke vorm zorgen ze voor een decoratief gerecht. Patissons zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en gesorteerde groenteafdelingen en groentewinkels.

Doe de patissons in een pan en voeg water toe tot ze onder staan. Kook ze in 20-25 minuten gaar en laat ze dan in een vergiet uitlekken. Maak intussen de vulling. (Vleesliefhebbers kunnen ham toevoegen of rul gebakken gehakt). Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de courgette en de tomaten in blokjes, de champignons in plakjes en de kaas in kleine stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de snippers ui en knoflook een minuut lang. Voeg de stukjes courgette en champignon toe en bak die drie minuten mee. Dan blokjes tomaat erbij en nog 2-3 minuten roerbakken. Roer de kaas door het groentenmengsel. Strooi er naar smaak zout, peper en kruiden over. Draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Snijd van de bovenkant (met steel) het kapje af en schep uit het midden het vruchtvlees met de pitten. Strooi zout en peper in de patisson. Schep de vulling in de holte zet het kapje er weer op. Eet er linzen bij, op smaak gebracht met mosterd of piccalilly.

De simpelste manier van bereiden van de patisson is als volgt: verwijder de steel. Was de groente en snijd hem ongeschild in blokjes. Verhit 2-3 eetlepels olie in een wok en roerbak de stukjes patisson in zo'n 10 minuten gaar. In feite verloopt de bereiding net als bij courgette. Voeg naar smaak zout en peper toe, of probeer kaneel. Lekker bij lamsvlees en kip.

    • Annelène van Eijndhoven