Massale kritiek op plan voor werkplicht

Bijna alle fracties in de Tweede Kamer verwerpen het voorstel van staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) om alleenstaande ouders in de bijstand met kinderen jonger dan vijf jaar (circa 40.000) te verplichten tot 24 uur werk of scholing per week.

De VVD steunt het volgens Tweede-Kamerlid Kamp ,,sociaal verantwoorde'' voorstel, omdat gemeenten de vrijheid krijgen de arbeidsplicht wel of niet op te leggen op basis van individuele omstandigheden. PvdA en D66 willen de bestaande regeling juist versoepelen. De oppositiefracties CDA, GroenLinks, SP en de kleine christelijke partijen zien niets in het voorstel. Het CDA wil alleenstaande ouders in de bijstand met kinderen tot 12 jaar volledig vrijstellen van arbeidsplicht. Sinds 1996 geldt een volledige arbeidsplicht voor ouders van kinderen tussen 5 en 12 jaar (circa 50.000).

Volgens de vakcentrale FNV zet een sollicitatieplicht ,,geen zoden aan de dijk'' zonder extra mogelijkheden voor scholing en kinderopvang. Het midden- en kleinbedrijf noemt het voorstel ,,onzinnig'' omdat bijstandsmoeders een te kleine groep zijn om bij te dragen aan de vervulling van het grote aantal vacatures. Werkgeversorganisatie VNO/NCW vindt het goed dat ,,wordt voorkomen dat deze vrouwen een te grote afstand tot de arbeidsmarkt houden''.

hoofdartikelpagina 7