Licht herstel op Beursplein

Koersdalingen op Wall Street (vrijdag) en vanochtend op de meeste Aziatische aandelenmarkten lieten het Beursplein koud. Net als de meeste andere Europese beurzen boekte de Amsterdamse een kleine winst, daarmee vooruitlopend op een verwacht herstel in New York. De beeldbepalende AEX-index stond rond het middaguur 3,85 punten hoger op 558,18.

Slechts een enkel fonds stond in de min. Uitgever Wolters Kluwer was de grootste verliezer met een koersdaling van 0,88 procent tot 33,60 euro.

Ook het voedingsconcern Numico deed een stapje terug. Zakenbank Goldman Sachs stelde de adviezen voor het Zoetermeerse bedrijf negatief bij (van koop naar neutraal), omdat na recente stijgingen het koersdoel van 45 euro in beeld is gekomen. Het voormalige Nutricia liep gisteren een dubbeltje terug tot 39,20 euro.

Het chemieconcern Akzo Nobel was tegen het middaguur met een koerswinst van 3,3 procent op 40,30 euro de winnaar van de beursvloer. Met die winst maakte het Arnhemse bedrijf een deel goed van de koersverliezen die het de afgelopen dagen heeft geleden. Sinds 10 september heeft Akzo Nobel maar liefst 13 procent moeten inleveren.

Ook ASM Lithography stond op winst. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de koers met 1,30 euro stijgen tot 40,30. Afgelopen vrijdag stegen de koersen van de meeste branchegenoten in Amerika, waarna de Europese belegger niet kon achterblijven.

TNT Post Groep wist zijn positie goed vast te houden. Het nieuws dat Federal Express terugkeert naar de Europese markt vormt volgens analisten vooralsnog geen grote bedreiging van de express-activiteiten van TPG.