Leger Indonesië geeft O-Timor op

Na een bezetting van 24 jaar heeft het Indonesische leger vandaag de facto Oost-Timor opgegeven. De korte plechtigheid - een handdruk tussen de commandant van de Indonesische troepen, generaal-majoor Kiki Syahnakri, en de commandant van de internationale vredesmacht INTERFET, generaal-majoor Peter Cosgrove - werd echter verschillend geïnterpreteerd. Generaal Syahnakri maakte tegenover de pers bekend dat op deze wijze formeel de controle over de veiligheid in het gebied aan generaal Cosgrove was overgedragen. Deze echter stelde dat Indonesië verantwoordelijk blijft voor de veiligheid tot een speciale assemblée in Jakarta de uitspraak van de Timorezen voor onafhankelijkheid heeft geratificeerd. ,,Dit is nog steeds Indonesisch soeverein gebied'', zei hij. Gespeculeerd wordt dat Cosgrove de overdracht bagatelliseert om nog achterblijvende Indonesische militairen niet tegen de haren in te strijken. Volgens Cosgrove zijn nog 1.500 Indonesische militairen in Oost-Timor, die de verantwoordelijkheid voor de veiligheid delen tot de Indonesische soevereiniteit eindigt. (Reuters, AP, AFP)