`Landgenoten doorgelaten op Schiphol'

Drie Marokkaanse medewerkers en een ex-werknemer van de luchthaven Schiphol worden ervan verdacht dat ze enkele tientallen landgenoten hebben binnengesmokkeld via de transitruimte op de luchthaven.

Justitie gaat ervan uit dat drie onafhankelijk van elkaar opererende groepjes op Schiphol zich schuldig hebben gemaakt aan mensensmokkel. Enkele verdachten zullen vrijdag voor de rechtbank verschijnen. Hoofdverdachte A.A (31) zou aan de mensensmokkel zeker een miljoen gulden hebben verdiend.

Justitie Haarlem en de marechaussee op Schiphol hielden hoofdverdachte A. al sinds februari in de gaten. Volgens de woordvoerder van justitie betrapte de marechaussee hem op 25 februari toen hij een man uit de transitruimte haalde. A. was schoonmaker op de luchthaven en had daar toegang zijn Schipholpasje. Hij werd toen niet gearresteerd. ,,Om van mensensmokkel te kunnen spreken, moet er een winstoogmerk zijn. De smokkelaar moet betaald worden voor zijn diensten. We hebben enkele keren geconstateerd dat A. mensen oppikte, maar niet dat hij daarvoor geld kreeg'', aldus een woordvoerder van justitie.

Op 6 juli werd de man uiteindelijk wel aangehouden, toen hij drie mensen ophaalde uit de transitruimte. Toen was er volgens justitie inmiddels wel voldoende bewijs voor mensensmokkel. Op basis van A.'s bekentenis heeft justitie berekend dat hij sinds februari ongeveer drie keer per week enkele illegalen heeft binnengehaald.

De drie illegalen zijn na het betalen van een boete van rond de duizend gulden op het vliegtuig terug naar Marokko gezet. Volgens hen hadden ze in Marokko van een zekere Yussef de instructie gekregen een vlucht via Schiphol naar Istanbul te boeken. Op Schiphol zouden ze worden opgehaald door ,,een man met een baard.'' De illegalen betaalden A. of een van zijn collega's tot 1500 dollar.

Volgens de advocaat van de hoofdverdachte, J. Plasman, heeft de marechaussee gebruik gemaakt van een ongeoorloofde opsporingsmethode door doelbewust de mensensmokkel laten doorgaan, om zo een eventueel groter smokkelnetwerk te kunnen blootleggen.